Miért imádják a japánok annyira a kocka alakú dinnyéket?

A különös formájú gyümölcs előállítása nem is bonyolult.

Láttál már négyszögteles dinnyét? A farmerek közel 50 éve termesztenek kockadinnyéket, de mostanában mintha minden eddiginél nagyobb divatba jöttek volna. Legalábbis az ázsiai szigetországban.

Hey, this #cubemelon is only 9,260yen (~75USD)!!! #すいか #superfruit #Tokyo #workingforthemouse

A post shared by Lamont Alexander Pierce (@motownphillly) on

Na de mi a jó a kocka alakú dinnyében? A japánok szerint ez a forma sokkal praktikusabb. A hatalmas, gömb alakú gyümölcs ugyanis ide-oda gurul, nehezebb tárolni, és felvágni sem egyszerű. Mindnyájan ismerjük a jelenetet, amikor nem tudjuk megállítani a labdát, hogy egy szeletet vághassunk belőle. A kockadinnye ezzel szemben tökéletesen befér a hűtőbe – még Japánban is, ahol a hűtők is kicsik, különösen az egyszemélyes háztartásokban. Nyáron a japánok ajándékba is szívesen adják a gyümölcsöket, jól jön, ha mindig vannak újdonságok, amivel meg lephet lepni a szeretteinket.

Fotó: Joi Ito/flickr

A számunkra szokatlan alakú dinnyék előállítása nem ördöngösség, és nem kell hozzá génmanipuláció sem, a gyümölcsöket egyszerűen belenövesztik egy kocka alakú szerkezetbe, így annak formáját veszik fel.

Why are Japanese farmers growing square watermelons?

Why are Japanese farmers growing square watermelons?Read more here: http://bit.ly/2skBP6l

Közzétette: Euronews English – 2017. június 29.

2013-ban Moszkvában is nagy feltűnést keltettek ezek a dinnyék, amelyeknek egyetlen darabját kb. 200 ezer Ft-ért kínáltak. Ez az összeg nagyjából 300-szorosa a normál, megszokott formájú gyümölcs árának.

Egyébként a szokatlan formára nevelt növények között nem a dinnye az egyetlen gyümölcs, láttunk már Buddha alakú körtét, szív alakú uborkát is. Amíg vannak, akik megfizetik, ha egy szív alakú uborkaszeletet tehetnek a kedvesük szendvicsére, addig biztosan lesznek olyanok is, akik ezeket a furcsaságokat előállítják.

www.mnn.com