20-szor édesebb a cukornál.

Van, aki a diéta, van, aki az egészséges életmód, van, aki betegség miatt keres cukor-helyettesítőt. A mesterséges édesítőszerek sokszor nem kívánt mellékízzel rendelkeznek, és sokan idegenkednek is ezektől az anyagoktól. A stevia (vagy pakócajázmin) nevű növény levelei viszont természetes cukorforrást jelentenek, egészen pontosan egy meglehetősen édes, és kalóriamentes összetevőt, szteviol glikozidot tartalmaznak. A kereskedelemben kapható, finomított, fehér stevia kivonat helyett otthon saját nevelésű növényünkből magunk is elkészíthetjük a zöld stevia porunkat.

Takarékosan ízesítsünk a stevia porral, mivel sokkal, de sokkal édesebb, mint a kristálycukor (a fehér stevia kb. 200-szor, a zöld por kb. 20-szor édesebb). Egy csipetnyi stevia por elegendő a forró italokba, a kávéba, teába. Ha egész levelet használunk, akkor azt áztatás közben adjuk a teához.

A zöld stevia port kevés vízben feloldva alkalmazzuk a recepteknél, a cukor helyettesítésére. A zöld levél meg is színezheti az ételt, ezt vegyük figyelembe! Ha a hiányzó cukormennyiség miatt megváltozik az étel sűrűsége, akkor aprított almával, répával pótoljuk. A stevia bírja a hőt, nem fog lebomlani sütés-főzés közben sem. A gyümölcssalátára is elegendő egy kis stevia port szórni, ha nem tartjuk elég édesnek a gyümölcsöket.