Minden a lampionvirág körül forog a ‘Hozuki Ichi’ ünnepen Japánban

Gyógyhatást tulajdonítanak a növénynek.

’Hozuki-Ichi’: így nevezik azt az ünnepet, amelyen a lampionvirág, azaz a piros zsidócseresznye játssza a főszerepet. A Tokióban, a Sensouji templom körül napjainkban több, mint 100 stand kínálja a portékáit: zömmel cserepes és egyéb formában zsidócseresznyét, illetve más ajándéktárgyakat. Évente mintegy félmillió látogató keresi fel a színes eseményt.

Több száz évvel ezelőtt a szigetlakók úgy hitték, hogy aki vízzel lenyel egy zsidócseresznyét, az megszabadul a krónikus betegségektől.

A zsidócseresznye pontosan úgy fest, mint egy narancssárga vagy piros kis papírlámpácska, lampion, nem véletlenül nevezik kínai vagy japán lampionnövénynek, de hazánkban ismert páponya, alkekengi, muharc, hólyagcseresznye, korallcseresznye, kláriscseresznye, kőrontófű néven is.

A piros bogyóterméseket már az 1600-as évektől kezdve használják gyógyászati célra is Ázsiában. Ugyanakkor tudni kell, hogy a gyümölcs és a lampionszerű burok is enyhén mérgező; noha az arab és a spanyol gyógyászatban vizelethajtásra is használták. A zamatos gyümölcsöt kis mértékben kell fogyasztani, túlfogyasztás esetén erős izzadást, illetve hasmenést okoz. A Kárpát-medencében dísznövényként termesztik, ezért többfelé elvadult. Hazánkban a Mátrában nőnek állományai.

Fotó upi.com