Nagyon ritka, félig hím, félig tojó madárra bukkantak a tudósok

Ginandromorfizmus.

A Powdermill Természetvédelmi Terület (Pennsylvania) kutatói fantasztikus hírről számoltak be: egy félig hím, félig tojó rózsásmellű magvágót találtak.

Annie Lindsay és munkatársai madarakat gyűrűztek, amikor a ritka példány a kezükbe akadt. A szárnyas ún. ginandromorf élőlény, a testének fele a hímekre jellemző bélyegeket, a másik fele a tojó madár jegyeit viseli.

A kutatók által készített képeken jól látható, hogy a férfi oldalon fekete tollai és rózsaszín hónalja van, míg a másik, női oldalon barna tollazatot és sárga hónaljat visel.

Még egy vonalat is megfigyelhetünk, amely végigfut a madár testének közepén, elválasztva a két felet. Amikor a madár a párzási időszakát éli majd, ezek a színek még élénkebbek lesznek, a különbség még nyilvánvalóbb válik. A beszámoló szerint a madárnak az agya is félig hím, félig tojó jellegzetességekkel rendelkezik, ahogyan a reproduktív szervei is felemásak.

Közzétette: Powdermill Nature Reserve – 2020. szeptember 24., csütörtök

Közzétette: Powdermill Nature Reserve – 2020. szeptember 24., csütörtök

A  hermafroditákkal ellentétben, ahol mindkét nem ivarszervei megvannak, a ginandromorfok tulajdonképpen a testük egyik felén hímek, míg a másikon nőstények.

Annyira ritka ez a jelenség, hogy a tudósoknak még nincsenek mindenre kiterjedt ismereteik velük kapcsolatban, így például azt sem tudják, hogy képesek-e szaporodni. A mostani példányt megtaláló madárkutató állomás 64 éves története során kevesebb mint 10 hasonló megfigyelésről tudott beszámolni.

Közzétette: Powdermill Nature Reserve – 2020. szeptember 24., csütörtök

Ez a ritkaság érthető módon lázba hozta az egész csapatot. Valószínűleg ez olyasvalami, ami az életben egyszer történik meg az emberrel. Ugyanakkor arra emlékeztet minket, hogy az élővilág genetikája milyen hihetetlenül változatos.

Forrás: www.odditycentral.com