Nem tudják a magyarázatát: görbén nőnek a fák egy kanadai erdőben

Génekbe rejtve?

Kanadában, Saskatchewan-ban, kb. 20 km-re Hafford városától egy egészen különleges erdőcskét találunk: drámaian csavart, furcsán görbén növő törzsű, ágú amerikai rezgőnyár fákból. A Görbe Fák helyi látványosságnak számítanak már legalább az 1940-es évektől. Rick Simmonds, a terület gazdája nagyjából évi 5 ezerre becsüli a fákat felkereső turisták számát.

Fotó: Hihatimages

Különös alakjukra már rengeteg magyarázat, hipotézis látott napvilágot. Egyesek úgy vélik, van valami a talajban, valamiféle szennyeződés, ami egy meteorit becsapódásából származhat. Akadnak, akik villámcsapásra gyanakszanak. A terület előző tulajdonosa azt mesélte, hogy a tehenei sosem jöttek be a fák közé, féltek. Mások ufókról, rejtélyes lényekről suttognak.

Fotó: Jen Kim/Flickr

Az viszont biztos, hogy amikor ezekről a fákról származó hajtásokat máshol nevelgettek, meglepő módon azok a fák is ugyanilyen fura, csavart alakot öltöttek. Ez arra utal, hogy az ok a genetikában keresendő, vélhetően egyfajta mutáció okozza azt, hogy az ágak nem felfelé, hanem lefelé nőnek.

Fotó: bwideen/Flickr

A rendhagyó viselkedésért felelős gén azonban meglehetősen halálos a fára nézve. Amennyiben a fákat napfényért egészséges rezgőnyár fákkal versenyeztetnék, szinte biztosan kipusztulnának, mivel azok a fák elvennék előlük a napfényt. Túlélésüket annak köszönhetik, hogy nem kellett sosem megküzdeniük az éltető elemekért.

Fotó: daryl_mitchell/Flickr

Néhány évvel ezelőtt a helyi utazási hivatal a közösség segítségével egy fával borított utat épített köréjük, hogy megvédjék a sarjnövényeket a letaposástól: reménykednek benne, hogy sikerül megóvni ezt a különleges kis ligetet.

Fotó: Jason Yoder

Forrás: www.amusingplanet.com