Ó, zöld fenyő: honnan ered a karácsonyfa-állítás hagyománya?

Kinek köszönhetjük az első magyarországi karácsonyfát?

Ma már szinte elképzelhetetlen, hogy karácsonykor ne állítsunk karácsonyfát, és ne díszítsük fel ragyogó gömbökkel, girlandokkal, tobozdíszekkel vagy szaloncukorral. Talán meglepő, de ez a hagyomány hazánkban alig 200 éve tartozik az ünnephez.

Az ókori egyiptomiak és rómaiak az örökzöld növényeket meleget sugárzó és reményt adó növényként tisztelték, élénkségükért, üdeségükért – ez segített nekik túlélni a telet.

A téli napfordulót (a legrövidebb nappal és leghosszabb éjszaka napját, amely általában december 21-re vagy 22-re esett) számon tartották, ilyenkor örökzöld ágakkal díszítettek.  Ezek a növények azt szimbolizálták, hogy a zöldek újra kihajtanak majd, ha ismét eljön a tavasz és a nyár.

Egyes népek abban hittek, hogy az örökzöldek az örök életet szimbolizálják, és még azon képességük is megvan, hogy elűzik a gonosz ártó szellemeket, betegségeket. Ez is magyarázhatja azt, hogy az örökzöld ágakkal való díszítés már az ókorban is elterjedt volt.

A karácsonyfa pontos eredete nem ismert, de számos történet, elmélet látott már napvilágot. Néhányan úgy vélekednek, hogy a világ első karácsonyfáját Londonban állították, de ha így is volt, az csak egy kósza ötlet lehetett, mert egészen a 19-dik századig nem tértek vissza a díszes fenyőfák Nagy-Britanniába.

Az 1500-as években Martin Luther protestáns lelkészről maradt fenn, hogy meggyújtott gyertyákat rakott a fára, ennek nyomán teszünk ma égőket a karácsonyfára. A történet szerint miközben Luther hazafelé gyalogolt egy téli estén, tündöklő csillagokat látott meg az örökzöldek ágai között, és ezt a varázslatos pillanatot szerette volna feleleveníteni a családja részére is.

Más források szerint a karácsonyfa elődje a karácsonyi piramis volt, ami egy nagy virágcserépbe állított vagy fatönkhöz erősített deszkaszál volt, amelyre két-három vékony, felfelé rövidülő deszkadarabot szegeztek keresztbe. A felszegezett deszkák végén gyertyát gyújtottak. Ez a szokás is Németországban dívott, de nem terjedt el máshol. Az biztos, hogy az 1700-as években sorra karácsonyfák tűntek fel német területeken, majd lassan más országokban is megjelent a szokás.

Az első feljegyzés egy feldíszített örökzöldről Amerikában is német telepesek nevéhez fűződik, az 1820-as évekből. Nagy-Britanniában elég volt, hogy 1848-ban egy rajz megjelent, amin Viktória királynő és családja egy díszes karácsonyfát áll körbe, és máris divatba jött a faállítás.

A karácsonyfa-állítás szokása Magyarországon a 19. század második felében jelent meg, kezdetben főleg a német ajkú városi lakosság körében. Az első magyarországi karácsonyfát valószínűleg Brunszvik Teréz állította Aszódon, 1824-ben.

Az azóta eltelt közel 200 évben a feldíszített karácsonyfa az ünnep megkerülhetetlen részévé vált a magyar háztartásokban is.

Forrás: www.countryliving.com