Aranyat érő napsütés.

Létezik egy különös vásár Alaszkában, amit minden évben megrendeznek. A Palmerben rendezett esemény főszereplői 60 kg-os káposzták, 30 kg-os sárgadinnyék, 15 kg-os brokkolik. A mellettük pózoló büszke gazdák pedig alig várják, hogy a nagyközönség elé gördíthessék terményeiket.

Nem éppen megszokott méretek (2009).

Fotó: flickr/Travis

Alaszkáról biztosan nem a trópusi klíma ugrik be elsőként, és valóban: a termesztési időszak itt mindössze 105 napig tart (összehasonlításképpen: Kaliforniában közel 300 napos a szezon).  Mégis, az itt élő gazdáknak nem kell végtelenül hosszú, sötét éjszakákkal birkózniuk. A sarkkör közelsége miatt napi 19 órán át is süthet a nap nyáron, a termesztési időszakban. Ez a bónusz napsütés óriásira képes növeszteni a terményeket.  Így áll elő az a furcsa helyzet, hogy a rövid termesztési szezon ellenére, az alaszkai farmerek a világ legnagyobb zöldségeivel büszkélkedhetnek.

A rengeteg napos óra a zöldségek, gyümölcsök édes ízére is kedvező hatással van. Az alaszkai répa napja ¾-ét napfürdőben tölti, így bőven van ideje cukrot „készíteni”. Hatalmasra nőnek a káposztafélék, a kel, a brokkoli, a kelbimbó, a retek, a répafélék, a spenót és a salátafélék is.

2013 győztesei sorakoztak fel a kép kedvéért, óriási káposztáikkal.

Fotó: Clark James Mishler/Alaska State Fair

Valójában egyfajta kísérletként kezdődött a gazdálkodás a Matanuska-Susitna Völgyben az 1930-as években, a gazdasági világválságot követően próbálták a mezőgazdasági termelést fellendíteni. Azonban az érkező telepesek az infrastruktúra és az alapvető eszközök hiánya miatt hanyatt-homlok menekültek a területről. 1965-re már csak 20 család maradt, nekik viszont sikerült stabilizálniuk a helyzetüket. Mára Alaszka védjegyévé váltak a gigantikus méretű zöldségek.

Az alaszkai termesztő, Brittney Kauffman két cukkinit tart a kezében, ezekkel nevezett a 2013-as versenyre.

Fotó: Clark James Mishler/Alaska State Fair

Óriási salátafejek érkeznek a kiállításra.

Fotó: alaskastatefair.org

Dale Marshall hatalmasra nőtt terményét ölelgeti – a 800 kg-os tök Anchorage egyik üvegházában termett.

Fotó: Bill Roth /Anchorage Daily News, AP

Ashleena Roberts egy rénszarvast hívott segítségül, hogy lássuk a tök elképesztő méreteit.

Fotó: Clark James Mishler/Alaska State Fair

Hihetetlen méretű rutabagák (svéd karórépa) sorakoznak 2009-ben.

Fotó: flickr/Travis

Felsorakoztak a zöldségek (2009).

Fotó: flickr/Travis

Forrás: www.amusingplanet.com