Őrület: szivárványszínű homár is létezik?

Ritkaságra bukkantak Kanada partjainál.

Többségünk valószínűleg nem sűrűn találkozik homárral, sem élőben, se a tányérján. Ezért aztán vélhetően azzal sincs tisztában, hogy mennyi színben létezik ez az állat. Egyes színek igazi ritkaságnak számítanak, láttak már kék, sárga, narancssárga, fehér, sőt többszínű homárt is. A lista újabb színnel bővült: megörökítésre került egy szivárványszínű homár a Kanadához tartozó Brier-szigeteknél. Chad Graham kapitány volt az, aki a különlegességet lencsevégre kapta.

szivarvany-szinu-homar-1Fotó: Chad Graham

A St. Mary öböl partjainál felbukkant homárról egy heves szélroham közben próbált Graham fotót készteni, mielőtt megméri és visszadobja a tengerbe, mivel az állat kisebb volt, mint az a méret, amit a kanadai hatóságok kifogni engedélyeznek (82.5 mm).

szivarvany-szinu-homar-6Fotó: Jill Smith

Igazából csak hazaérkezése után vette észre a férfi, hogy milyen különös példányt talált, amikor megnézte a fényképet. A tengeri herkentyű először lila volt, váltakozó színű fehér, sárga és kék csíkokkal. Ez persze nem az egyetlen példány, ami elképesztő színeket produkál, láttak már szalamandra foltosat, kétszínűt, sőt olyat is, amelynek egy koronaszerű kinövés volt  a fején.

szivarvany-szinu-homar-3Fotó: Kyle Redden

szivarvany-szinu-homar-4Fotó: Trevor Wade Bullerwell

szivarvany-szinu-homar-2Fotó: Andy Smith

A színvariációk gazdagsága igazából a páncélban található bizonyos pigmentek fajtájának és szintjének köszönhető. A vöröses homár több vörös pigmenttel (asztaxantin) rendelkezik, a kék több kékkel (crustacianin).

Forrás: TreeHugger