Őszi finomság az erdőszélről: csipkebogyó szörp

Vitaminok üvegbe zárva.

Az erdőben kincsek teremnek: a csipkebogyó nem csak dekoráláshoz, vázába való, de finomságok sora is készülhet belőle, így például lekvár vagy szörp. Ha egy kellemes kirándulás során teleszedjük a kosarunkat érett piros csipkebogyókkal, akkor feltétlenül próbáljuk ki az alábbi receptet! Különleges, finom íze mellett tele van vitaminnal és az immunrendszert is erősíti.

Először is főzz ki (sterilizálj) néhány üveget és tetőt, majd alaposan szárítsd meg őket.

Konyhai robotgépben nagyjából aprítsd fel a csipkebogyókat, majd az így kapott halmot tedd egy nagy serpenyőbe, és adj hozzá 1,25 liter vizet.

Forrald fel, majd kapcsold lejjebb a lángot, és párold kb. 15 percig.

Szűrd át dupla anyagrétegen (pl. géz, muszlin) keresztül, hogy a szöszök, magvacskák ne jussanak át. Legalább fél óráig hagyd lecsöpögni, hogy a gyümölcslé viszont mind átjusson a szöveten. Ezt követen egy újabb darabka anyagon ismét szűrd át az egészet.

Tedd az így kapott csipkebogyó levet egy nagy lábosba. Minden 500 ml léhez adj 325 g cukrot! Melegítsd óvatosan, kevergesd, amíg a cukor el nem olvad. Hevítsd forráspontig, majd azt elérve még 3 percig forrald.

Töltsd át azonnal az elkészült levet az üvegekbe, majd dunsztban hűtsd ki a szörpöt. Fogyaszd el 4 hónapon belül, felnyitás után pedig tárold a hűtőben!

Ez a sűrű szörp nagy finom zabkásában, joghurtban, palacsintán, vagy akár fagyi tetején is.

#pudding #peaches #raspberries #lunch #sicklysweet #cream #rosehipsyrup #meringues

A post shared by Natalie (@natnatgibbs) on

Forrás: www.rivercottage.net