Emlékeztek a legújabb Mad Max-re? Néztétek a karkötőjét? Nem? Pedig érdemes! Bemutatjuk minden idők legmaszkulinabb kézimunkáját, a paracord-fonást!

madmax

Mi a fene az a paracord?

A paracord szó az angol “parachute cord” rövidítéséből származik és ejtőernyős zsinórt jelent. Nem véletlenül, eredetileg az amerikai légierő katonái használták, persze nem csak ejtőernyőhöz, hanem gyakorlatilag bármihez, amihez erős, de vékony kötélre volt szükség (például csomagok rögzítéséhez).

Többféle vastagságban kapható, legnépszerűbb az 550-es típus, de létezik 350-es, sőt ún. microcord is, amely egészen vékony, de nem kevésbé teherbíró.

Clipboard02

A zsinór felépítése nagyon speciális: a külső, műanyag héj 7 db, elemi szálakból külön összefont poliészter szálat tartalmaz, ettől lesz a zsinór szakítószilárdsága elképesztően nagy. A szálak hőre olvadnak, ami paracorddal való munkához elengedhetetlenül fontos: így tudjuk a zsinórvégeket szépen eldolgozni, vagy akár két zsinórt összeolvasztani.

És mire használhatják a “civilek”?

Egy csomó mindenre! Karkötő, fülbevaló, nyaklánc, kulcstartó, kutyanyakörv, póráz, óraszíj, késmarkolat, sőt akár cseréptartó kaspó is készíthető a számtalan mintával gyártott zsinórból. Az alaptechnikák könnyen elsajátíthatók, az eredmény pedig egy gyönyörű, praktikus és strapabíró dísztárgy lesz.

collage

Hazánkban ugyan ismert a paracord, mint hobbikellék, de a valódi “boom” egyelőre még várat magára (eltekintve a poszt elején említett, tavalyi Mad Max-filmet követő átmeneti népszerűség-növekedéstől). Pedig egy-egy egyszerűbb bigyó elkészítéséhez szükséges kellékek egyáltalán nem drágák (a zsinór métere kb. 150 Ft, kulcskarikát 60-ért már kapsz) és egy kis rutinnal az elkészítés is rövid időt vesz igénybe.

A zsinóron kívül kívül általában csak egy ollóra (opcionálisan csípőfogóra) és egy öngyújtóra van szükség, és már kezdődhet is a munka. Az elkötelezettebbeknek érdemes a későbbiekben egy fonópadot is beszerezniük – jelentősen megkönnyíti pl. egy karkötő elkészítését -, de az ügyesebbek akár házilag barkácsolhatnak egyet.

Hú, ez tök jó, honnan tudom megtanulni a fonási, csomózási technikákat?

Leginkább a YouTube-ról. A videómegosztó rogyásig van különböző oktatóvideókkal, az egyszerű kulcstartótól a háromszínű karkötőn át a palacktartóig mindent megtalálsz. Némi nyelvtudás azért nem árt, de a legtöbbnél világosan és érthetően mutatják be a lépéseket. Mutatunk is néhányat ízelítőül:

Szerkesztői megjegyzés: mint mindent, érdemes ezt is az egyszerűbbekkel kezdeni, javasolt tehát először az alap “kobra” fonás, majd ebből építkezve a többi, bonyolultabb technika elsajátítása.

Fonásra fel, de vigyázat: súlyosan addiktív! Még mindig úgy gondolod, hogy a kézimunka nem lehet férfias?