Példamutatásból jeles: így tanulnak ételt termeszteni a gyerekek Malawiban

Felbecsülhetetlen tudás.

Idén egy fontos díjat nyert Londonban egy kezdeményezés, amely a Malawiban található iskolákat célozza. A Malawi Iskolák Permakultúra Klubja elnevezésű projekt története szinte véletlenül indult. 2015-ben egy, az ország északi részén található iskola elhatározta, hogy megtanítja a tanulóinak, miként lehet ehető növényeket termeszteni, ezért létrehoztak egy kertészeti programot. A projekt nagyon sikeresnek bizonyult, a gyerekek rajongtak érte, sőt a szülők kíváncsiságát is sikerült felkelteni, így év végén már újabb iskolák szerettek volna a programhoz kapcsolódni. Azóta már további 5 intézmény társult, a kezdeményezés már nemzeti szintűre növekedett.

Az ötletgazda-alapító Josie Redmonds szerint Malawiban megvan a lehetőség a fenntartható fejlődésre. Az emberek nem szakadtak el a földtől, léteznek közösségek, van lehetőség a változtatásra, fejlesztésre.

Publicată de Malawi Schools Permaculture Clubs pe 3 Martie 2018

A malawiaiak a közvélekedés szerint szegények, és valóban azok – amennyiben a GDP-ről beszélünk. Sajnos saját magukat is szegénynek vélik, hiszen annyiszor hallották már ezt, hogy gondolkodás nélkül elhiszik. Lehet, hogy pénzügyileg azok, de sok mindenben viszont nem. Banánban, mangóban, avokádóban például kifejezetten gazdagok. Van víz, a klíma nagyszerű, a növények kiválóan fejlődnek ezen az éghajlaton. Terményekben, bizonyos dolgokban tehát nagyon is jól ellátottnak számít az afrikai ország, amire szükségük lenne, az rendelkezésükre áll, csak élni kell a sok lehetőséggel.

Publicată de Malawi Schools Permaculture Clubs pe 11 Mai 2018

A Permakultúra Klub önkéntes, a tagok maguk választják a részvételt. Amennyiben csatlakoznak, kapnak egy alap-kertészkedős felszerelést, néhány szerszámot, pár fát, magokat, valamint irodaszereket, amelyek a tanárok munkáját segítik (pl. papír, tollak, flip-chart). A részvétel nem jár anyagi támogatással. Az oktatáshoz kész tananyagokat is kapnak, amelyek alapján elindulhatnak.

Publicată de Malawi Schools Permaculture Clubs pe 11 Mai 2018

A projekt remek példája annak, hogy miként lehet minimális pénzügyi befektetéssel jelentős változásokat elérni. A tudás az, ami igazán fontos, az alapvető mezőgazdasági ismeretek átadása. Ha az emberek azt kérdezik, mit nyerhetnek, ha részt vesznek, a válasz egyszerű: olyan tudást, amely segít megélni, jobban élni.

Forrás: www.treehugger.com