Példamutató: egy dán sziget a hulladékmentessé válást tűzte ki célul

Újrahasznosítanak, megjavítanak.

Bornholm egy kis dán sziget a Balti-tenger déli partjainál. A mindössze 558 km2-nyi területen 40 ezren élnek, és évente 60 000 turista fordul meg errefelé.

A földdarab napos időjárásáról, kerek templomairól és sziklás tengerpartjáról ismert, de hamarosan egészen más miatt jegyezhetjük majd meg a nevét.

Fotó: Mariusz Switulsk

Bornholm egyetlen hulladékégetője már nagyon elavult, de ahelyett, hogy ezt pótolnák, új tervet dolgoznak ki: 2032-re nem lesz pazarlás, nem lesz szemét, nem lesz hulladék a szigeten. Minden kidobott holmi újra felhasználásra kerül majd valamilyen formában.

A lakosokat például abban segítik majd, hogy minden hulladékot szétválogassanak fém, műanyag, üveg, papír, karton kategóriákra, ezeket a kategóriákat később bővítik, például a halászhálókat, szigetelőanyagokat is beépítik az újrahasznosítási rendszerbe.

A szerves hulladékot, ideértve a kertekben, parkokban keletkezett hulladékot is, energiává alakítják, a tápanyagban gazdag maradékot pedig trágyaként hasznosítják.

Fotó: Peter Kuit

A lakókat arra ösztönzik, hogy megosszanak egymással készülékeket, kölcsönözzenek, akár egymástól is. A gyerekruhától kezdve a bútorokig mindent újra használatba vesznek, továbbadnak, az elromlott bicajok, háztartási gépek pedig megjavításra kerülnek.

Kiemelten fontosként fogják kezelni az iskolások oktatását, szemléletformálását, nem csak elméleti, de gyakorlati szinten is: kézzelfogható, hasznos ismeretekkel.

Ez nem az első zöld kezdeményezés egyébként, amelyhez a sziget csatlakozik. Már korábban célul tűzték ki egy másik projekt keretében a CO2 semlegességet 2035-re. Nem álltak viszont itt meg, hiszen úgy érezték, a hulladékkezelésben még bőven van mit fejlődniük, ezért nagyon fontosnak érezték, hogy ezügyben is tegyenek lépéseket.

Forrás: www.mnn.com