A szemérmesebbek itt hagyják abba az olvasást! Szexről lesz szó, méghozzá tabuk nélkül! Bemutatjuk a pók-pozíciót, amiben nem mindig van köszönet.

A történet főszereplője egy vérszomjas ugrópók, az Evarcha culicivora. Vérszomjas a javából – Kenyában él és azt az embervérrel teli szúnyogfajt eszi, amelyik a maláriát is terjeszti. Meg is vizsgálták pókunkat a kutatók, és arra döbbentek rá, hogy ez a rusnyaság tudatosan – szag alapján – választja a vérrel telt szúnyogokat vacsoravendégnek. Így azonnal rá is ragasztották az embervért ivó pók emblémáját.

Fétis pók

A szex a pókoknál központi kérdés. Hogyan is biztosíthatná másképpen, hogy utódai legyenek és fennmaradjon az evolúció örökkön-örökké változó világában! Pókéknál azonban a szerelem sokszor erőszakba torkollik – mégpedig nem a fetisizmus kapcsán, hanem azért, mert ezt diktálja a fennmaradás elve. A fekete özvegy nősténye arra született, hogy kiaknázza hímjét, kicsalogassa belőle magvait, majd durván és kíméletlenül megölje. Így egyben azt is megakadályozza, hogy más nőstény elvehesse tőle a teljesen egyedi utódok létrehozásának esélyét.

Vérszívó ugrópók

Az ugrópók esetében épp fordítva van: a hím eszi meg a nőstényt. Legalábbis általában. Nem mindig, csak ha kedve tartja. Ehhez a természet a lányoknál jóval nagyobb testméretet adott neki. Párzás után a legkisebb nőstényeket felfalja, ami evolúciós értelemben mindmáig nehezen értelmezhető. De ha némi szociológiát kutyulunk bele, lehet, hogy megérthetjük a hím ugrópók tettét. Adott ugyanis a kanos pókica, aki imádja az életét és kiélvezi annak minden pillanatát. Jön az icipici, ámde nőies lányka – a hím jól megpókolja, aztán elkezd töprengeni: na mármost, ha én utódokat is akarok, márpedig miért ne akarnám bikát idéző, férfipókos génjeimet továbbvinni, akkor ahhoz ez a csoffadt lánykapók kevés lesz! Vacsorára viszont pont elég… Grrr…

Női praktika

A lány ugrópókok is taktikáznak ám, ez azonban sokkal kockázatosabb játéknak tűnik. A lányok nem szeretik szüzességüket őrizgetni, sőt. Szeretnék, ha az első élmény igen meghatározó lenne. Ezért halált megvető bátorsággal – tényleg – kiválasztják a falu bikáját, a legnagyobb példányt az adott populációban és azzal párosodnak. Ha pókbélben végzik, megszívták. De ha túlélik, amire van csekély esélyük, akkor a legrátermettebb pókpalántákat hozhatják a világra, és génjeik védettséget élveznek a következő párzásoknál is.

Hiába, a pókok különlegesek. Meg rusnyák. Mit gondoltok?