Profi idősfa átültető gépet hozott a FŐKERT-nek a Mikulás

Akár 30 cm törzsátmérőjű fákat is megmenthetnek.

Amikor faültetésről beszélünk, nem feltétlenül fiatal csemetékre kell gondolni, előfordul, hogy egy-egy idős példányt szeretnénk átültetni, hogy jobb helyre kerüljön, vagy ne kelljen kivágni egy építkezés során. Korábban ezt a műveletet emberi erővel, fárasztó kézi munkával végezték, nagy hibaszázalékkal. Egy ideje azonban ezt a munkát is gépesítették, így nem csak a feladat vált könnyebbé, de a fák megmaradási esélye is elérte a 90%-ot.

Annak érdekében, hogy minél több városi fa megmenthető legyen, a FŐKERT Nonprofit Zrt. most egy professzionális idősfa-átültető gép beszerzését valósította meg. Az új gép magas szakmai színvonalú technológiát alkalmazva, költséghatékonyan fogja tudni végrehajtani az idősfa-átültetéseket.

A több mint 7 tonnás professzionális fakiszedő adapter, egy négytengelyes speciális, terepmunkára is alkalmas teherautóra került felszerelésre, amelynek segítségével akár a 8 tonna tömegű kiemelt fák is könnyen mozgathatóak parkokon belül, sokszor igen kis helyeken, kedvezőtlen terepviszonyok közepette, valamint a városi forgalomban is. Az ültetőkanál, így a földlabda legnagyobb mérete pedig több mint 3 m³. Ezzel akár 30 cm törzsátmérőjű fákat is sikeresen ki lehet emelni, majd szállítást követően el lehet ültetni a már előkészített új termőhelyükre, biztosítva ezzel a fák megmaradását.

Közzétette: FŐKERT Nonprofit Zrt. – 2017. december 4.

Közzétette: FŐKERT Nonprofit Zrt. – 2017. december 4.

Forrás: www.fokert.hu, képek: Zoltan Szabo Photograpy