Sokkoló látvány: 5 tonnányi műanyagszemétből készült bálna emelkedik ki a vízből

Beborít a hulladék.

Egy hatalmas bálna emelkedik ki a vízből Brugge középkori városának egyik csatornájából. Nem mindennapi állat ez: a 12 méter hosszú bálna testét ugyanis műanyaghulladék építi fel.

Egy brooklyn-i székhelyű cég, a STUDIOKCA alkotta meg az 5 tonnányi súlyú szobrot, amelynek hozzávalóit egytől-egyig a Csendes-óceánból gyűjtötték. A Bruges Triennial nevű rendezvényre készült mű célja, hogy felhívja a figyelmet a vizek szennyezésének problémájára: szemléletesen bemutatva, hogy egy nap miként fogja a műanyag átvenni az uralmat a vízi élőlények felett.

Nem csak a Földünket borítja el lassan a szemét, de a vizeket is: az oda nem való dolgok elpusztítják a tengeri ökoszisztémákat, tönkreteszik a partszakaszokat.

A bálnához használt alapanyagok többségét strandokról, partszakaszokról szedték össze, önkéntesek, alapítványok segítségével. Van itt minden: palackok, székek, vödrök, lábbelik. Mindez csak egy aprócska töredékét mutatja be annak az elképesztő mennyiségű szemétnek – kb. 150 millió tonnára becsülik – amely a tengerekben, óceánokban lebeg, úszik. Nem kérdés, hogy ideje alaposan átgondolnunk fogyasztási, strandolási szokásainkat, környezetpusztító életmódunkat.

Forrás: www.treehugger.com, képek: StudioKCA