Szegény sirályok már megbánták, hogy felöntöttek a garatra a sörgyári hulladéknak köszönhetően

Mámoros madarak.

Egy állatvédő szervezet (RSPCA) munkatársai sorra kapták a hívásokat az utóbbi hetekben olyan sirályokról, akik fura bódultságukkal hívták fel magukra a járókelők figyelmét. A Nagy-Britanniában történt esetekről hamar kiderült, hogy alkohol áll a háttérben.

A szakemberek azt feltételezik, hogy a sirályok egy sörgyárból vagy más, alkoholt előállító üzemből származó hulladékokhoz férhettek hozzá. A munkatársak először ugyan megijedtek, mert azt hitték, hogy a szárnyasok botulizmusban szenvednek, de hányást követően többnyire helyrejöttek. A madarak csak úgy bűzlöttek az alkoholtól, úgyhogy az állatvédők kisteherautója is igencsak „illatos” lett, miután összeszedték a furán viselkedő sirályokat.

A szervezet állatorvosa beszámolt arról, hogy a mámoros sirályok többsége Devonban, néhányan Dorsetben akadtak „horogra”.

„A madarak igen zavarodottnak és bizonytalannak tűntek, alig bírtak a lábaikon állni. Készítettünk róluk felvételeket, amelyeken jól látható, hogy elvesztették az egyensúlyukat éppen úgy, ahogyan egy részeg ember.” – mesélte a szakember.

Az állatvédő szervezet felhívja a sörfőzdék, egyéb alkoholt előállító üzemek figyelmét arra, hogy ne hagyjanak elérhető helyen melléktermékeket, hulladékokat ott, ahol vadállatok férhetnek hozzájuk. Hozzátették, hogy bár mókásnak tűnhet, de a madarakat igen megviselte a másnaposság, nagyon megszenvedték, hogy felöntöttek a garatra.