Szív alakú lépeket is építenek a méhek, ha hagyják őket szabadon dolgozni

Művészet a kaptárban.

A méhek igazi művészek. Ha nem hiszed, akkor vess egy pillantást az alábbi képsorozatra: lenyűgöző formák tekeregnek a kaptárak rejtekében.

A The National Trust (a védett területek felügyeleti szervezete) honlapján megjelent fotók azt mutatják be, hogy mi történik, ha hagyják, hogy a méhek saját maguk, kötöttségek nélkül építkezzenek. Az angliai Robertsbridge-ben található Bodiam Castle beporzóit bemutató sorozat ezeket a szépségeket tárja fel előttünk.

A méhek a kaptárjukban gyönyörű, többek között szív alakú formát hoznak létre, miközben a lépeket édes mézzel töltik fel.

Have you ever seen honeycomb as beautiful as this? Our bees at Bodiam Castle NT have certainly been busy making delicious honey for our shops.

Közzétette: National Trust – 2015. augusztus 18., kedd

Az első látásra szokatlannak tűnő formákat azért találjuk különösnek, mert megszoktuk, hogy a méhészek téglalap alakú kereteket helyeznek a kaptárakba. A rovarok aztán ezekre készítik el a mézet – a kereteket pedig könnyen ki tudja venni a méhész a begyűjtés során. A valóságban azonban, ha nem „vezéreljük” őket, a méhek annyi helyet fognak igénybe venni, amennyire a méz tárolásához szükségük van.

Így természetes körülmények között hatszögletű viaszsejtekből igen változatos méretű és formájú lépeket építenek.

Natural Comb

3S5X3730  Natural Hive

Noha a formák valóban érdekesek és szépek, ezek a méhészek dolgát azért alaposan megnehezítik. Amikor ugyanis a mézet pergetik, sokkal nehezebb dolguk van, le kell vágniuk a keretbe nem illeszthető viaszsejteket a begyűjtés során.

Natural beehive

A méhek hihetetlen képességei jól ismertek. Nem véletlen, hogy a művészek is szívesen dolgoznak a rovarokkal: nem csak inspirációt merítenek az alkotásaikból, de a szobroktól kezdve a legkülönfélébb kézimunkákig értékes ötletforrásként is szolgálnak az alkotás folyamata során.

Natural Beehive

Forrás: mymodernmet.com