Szmog esetén ezeket a szabályokat tartsd be!

Aggasztó a levegő minősége a fővárosban.

Amikor napokig, hetekig szélmentes, csendes az időjárás, a városok levegője romlik. Az elmúlt napok nyugodt időjárásának eredményeként hazánk jelentős részén megnőtt a légszennyező anyagok mennyisége. A szálló por koncentrációja több helyen átlépte az egészségügyi határértéket, emiatt számos településen egészségtelen volt a levegő, Budapesten és Miskolcon pedig elrendelték a szmogriadó tájékoztatási fokozatát.

szmog

Ha tartósan magas a levegőben a szálló por mennyisége, akkor nem csak a krónikus betegeknél, időseknél jelentkezhetnek tünetek (pl. szemkönnyezés, köhögés, orrfolyás), hanem akár az egészséges embereknél is. Az ilyen egészségtelen levegőben a szakemberek arra hívják fel a figyelmet, hogy kisebb egyéni óvintézkedésekkel is sokat tehetünk azért, hogy megóvjuk egészségünket.

Lehetőség szerint ilyenkor ne tartózkodjunk a szabadban! Különösen oda kell figyelni a kisgyermekekre, a napi rendszeres séta ilyenkor egyáltalán nem javasolt, csak akkor vigyük őket ki a szabad levegőre, ha az elkerülhetetlen. Ha mégis ki kell menni a levegőre (pl. orvoshoz kell menni), akkor ne a fő közlekedési útvonalak mentén induljunk el, hanem igyekezzünk a kevésbé forgalmas mellékutcákban maradni, a célt minél gyorsabban elérni. Ugyanez vonatkozik az idősekre, illetve a krónikus betegségben szenvedőkre is.

A várandós kismamák esetében kiemelten fontos, hogy a szmogos levegőben lehető legkevesebbet tartózkodjanak, így csökkentve a kockázatot, hogy az újszülött alacsony súlyú legyen, vagy a magzati tüdőszövet károsodjon.

Szellőztetni csak rövid ideig, hajnalban és késő éjszaka érdemes. A szennyezett levegőjű városokban a pormaszkok viselete is indokolt lehet, főként azoknál, akik sokáig tartózkodnak a szabad levegőn vagy a téli hónapokban is kerékpárral közlekednek. Olyan maszkot válasszunk, amely megszűri a 10 mikrométer átmérőnél kisebb porszemcséket is, tehát nem elég egy sálat vagy egy zsebkendőt az orrunk, szánk elé tartani.

Akinek módja van rá, keresse fel a hegyeket, ugyanis a szmog jellemzője, hogy a szennyezett ködös-párás légtömegek a földfelszínhez közel megrekednek, így a magasabb területeken jellemzően tisztább a levegő.

Az Országos Közegészségügyi Központ Levegőhigiénés és Aerobiológiai Osztálya kidolgozott egy értékelési rendszert, melynek célja, hogy bemutassák: milyen egészségi következményekkel kell számolni, ha szennyezett a levegő. Így tanácsokkal tudnak szolgálni a szív- és érrendszeri, valamint a légzőszervi betegségben szenvedők, az időskorúak, a gyermekek és azok számára, akik érzékenyebben reagálnak a levegőminőség romlására.

Budapest és az ország 28 településének levegő-egészségügyi helyzetét napi rendszerességgel értékelik a Levegőhigiénés Index (LHI) segítségével, térképi ábrázolással (oki.antsz.hu). Az egyes kategóriákat az alábbi színkódok jelölik: kék – elfogadható, zöld – kifogásolt, narancs – egészségtelen, vörös – veszélyes.

Jó hír, hogy hamarosan egy hidegfront érkezik, várhatóan a szél is fel fog támadni, így a levegő minőségének javulása várható!

Forrás: idokep.hu, www.antsz.hu