Mutatunk 8 helyet a kertben, amelyek általában nincsenek túlságosan szem előtt, így ideális környezetet biztosítanak valódi ‘szúnyogparadicsomok’ létrejöttéhez.

Nincsen nyár szúnyog nélkül, ez tény. Egy lakásban akár egyetlen példány is komoly bosszúságot okozhat, de ha kertes házad van, a probléma bizony megsokszorozódik.

Amikor a hőmérséklet tartósan 30 fok fölé emelkedik, bármilyen kinti állóvíz egy szúnyoglárvákkal teli, ketyegő időzített bombává változik, amely bármelyik pillanatban “felrobbanhat”. A legjobb védekezés ezúttal is a megelőzés, tehát ne sajnáld az időt az alábbi helyek alkalmankénti átvizsgálására. Így elkerülheted, hogy te és a családod kimeríthetetlen szúnyog-svédasztallá váljatok a forró nyári hónapok alatt.

Csíííp

1. Ponyvák

Ha ponyvát használsz pl. egy farakás vagy a medence letakarásához, legalább heti egyszer rázd ki. A gyűrődésekben könnyen megáll a víz egy-egy nyári zápor után, az így létrejött kis tócsákban pedig pillanatok alatt elszaporodnak a lárvák.

2. Hosszú fű

A szúnyogok imádnak a hosszú fűben rejtőzni. Nyírd gyakran a füvet – a kert sokkal élhetőbb lesz az emberek és sokkal kevésbé a szúnyogok számára: két legyet egy csapásra! Vagy szúnyogot.

3. Kerti homokozó

Egy árnyékban lévő kerti homokozó az áprilisi esőzések után ideális táptalaj egész szúnyoghadtestek kifejlődéséhez. Vidd a homokozót egy naposabb helyre, és játék előtt ne felejtsd a gyerekeket bekenni magas faktorszámú naptejjel!

4. Kutyatál

A kutyáknak is szükségük van hidratálásra, de ne hagyd, hogy Bodri vize állottá váljon. Cseréld legalább naponta!

5. Vízelvezető árok

A szúnyogok egyik leggyakoribb szaporodási helye. Ha van ilyen a házad mellett, még a nyaralási szezon előtt tisztítsd ki alaposan és gyakran ellenőrizd, hogy elég száraz-e.

6. Kerti dísztó

Kis hazánkban viszonylag kevés ember rendelkezik vele, de nem lehet kihagyni ebből a listából a kerti tavacskákat. A moszkitóhal (Gambusia affinis) betelepítése hatékonyan megelőzi a szúnyoglárvák elszaporodását – mivel nevéhez híven ezek a legfőbb táplálékai.

7. Ültetőláda

Mielőtt elkezded az ültetést, győződj meg róla, hogy a virágföld nem annyira nedves, hogy kis tócsák alakulhassanak ki rajta. Hatékony megoldás lehet még különböző “szúnyogriasztó” növények ültetése is.

8. Gumiabroncs

Ha esetleg a kertben tárolod az autó téli gumijait (neadjisten ponyva alatt, lásd 1. pont!!), vagy a gyerekeknek van egy szuper abroncshintájuk, mindig győződj meg róla, hogy elég szárazak.