Hazánk első védett növénye vár.

A liliomvirágúak rendjébe tartozó magyar kikerics (Colchicum hungaricum) hazánk első, hatóságilag is védett növénye. A max. 20 cm magasra növő, hagymás növény fehér, vagy rózsaszínes virágaival örvendezteti meg a természetjárókat.

Fotó: Bencs János/Wikimedia Commons

Nyugat-balkáni eredetű, de egykori elterjedési területének nagy részéről kipusztult; Kelet-Közép-Európában már csak két nagyobb reliktum foltban él. Ezek egyike Magyarországon, a Villányi-hegység területén, Nagyharsány falu határában álló Szársomlyó hegyen található. Ezt a több, mint százezer tövet számláló állományt Janka Viktor magyar botanikus fedezte fel 1867-ben.

A magyar kikerics kimondottan a meszes talajt kedveli: a Szársomlyó hegy déli oldalán a mészkőpadok gyorsan száradó, mohás sziklagyepeiben él. A Villányi-hegység legmagasabb tömbjének szubmediterrán klímájú területén zoológiai és botanikai ritkaságok jelentős számban előfordulnak. A hegyen 75 védett növényfajt találtak, közülük 4 faj kizárólag itt fordul elő hazánkban.

A magyar kikerics általában február-márciusban nyílik, ám kedvező időjárásnál akár már január elején, a hóvirágot is megelőzve virágot bont. Sokaknak ismerős lehet onnan is, hogy képe díszítette a rendszerváltás után kiadott, de a forgalomból már kivont kétforintos érme hátlapját.

Fotó: money81.5mp.eu

Termőterületét napjainkban nem érheti kár. A Duna-Dráva Cement Kft. és a Duna–Dráva Nemzeti Park megállapodása korlátozza a nagyharsányi bánya tevékenységét: a bányaterület nem veszélyeztetheti a kikerics termőhelyét.

A Duna-Dráva Nemzeti Park által szervezett túrák a Nagyharsányi Szoborparktól indulnak szerdán, csütörtökön, pénteken, szombaton és vasárnap. Az indulás időpontja: 10:00 óra (gyülekező: 9:45-kor). A túra hossza kb. 5 km, időtartama 3 óra. A részvételi díj: Felnőtt: 800 Ft/fő, 18 éves korig: 400 Ft/fő.

Január és február folyamán a szombati napokon induló túrák esetében előzetes jelentkezés szükséges!

További információ:

Tel.: 30/377-3388, 30/326-9459,
E-mail: komlos@ddnp.kvvm.hu, evahorvath@ddnp.kvvm.hu

Információk, fényképek: www.ddnp.hu