Tündérrózsákkal tarkított téli táj.

Nem csak Magyarországon, de egész Európában egyedülálló a Hévízi-tóból kilépő meleg víz, amely egy 10-12 m széles, 13 km hosszú csatornában folyik tovább. A Hévízi-csatorna (sokan hívják Hévízi kifolyónak, vagy Hévíz-pataknak is) trópusi folyókra emlékeztető növényflórával és rendkívül gazdag halfaunával rendelkezik.

A Hévízi-csatornán a Hévízi-tó vízkészlete – a tápláló források jelentős vízhozama révén – igen gyorsan, néhány nap alatt teljesen kicserélődik.

Nem véletlen, hogy erre a különlegességre egyedülálló téli program épül: számos cég szervez téli evezést a patakon. Hihetetlen élmény a hidegben siklani a vízen, ami még a legzordabb teleken sem fagy be. Ilyenkor a tó és a patak felett lebegő páraréteg, a rengeteg tündérrózsa, a part menti mocsaras lápvidék meseszerű hangulatot ad a túrának, varázslatos élményben lehet részünk.

Fotó: FODORSPORT.HU

A túrák decembertől március elejéig indulnak, mivel természetvédelmi okokból a nemzeti park csak ebben az időpontban ad ki engedélyt. A Hévízi-tóból kifolyó patak hőmérséklete 22-25 fok, a gyerekekkel is teljesíthető, nem túl hosszú túra után jól esik forró teát vagy forralt bort kortyolgatni, és gyönyörködni ebben az egyedülállóan szép környezetben. Aki nagyon bevállalós, akár a patakban is megmártózhat.

Fotó: FODORSPORT.HU

További információ: www.fodorsport.hu

Forrás: www.travelo.hu