Temető vagy kertművészeti bemutatóhely? Egy különös sírkert Ecuadorban

Fazonra nyírt ciprusbokrok.

Tulcán egy  nem túl nagy város 60 000 lakossal, épp Ecuador és Kolumbia határán.  Az arra vetődők számára nem kínál sok látnivalót ez a nyüzsgő település, egyet kivéve. Különös módon a temető az hely, amit érdemes felkeresni. Noha a világ leglátogatottabb temetői a híres halottak miatt ismertek, a tulcáni sírkert különleges, formára nyírt ciprusbokrai miatt kihagyhatatlan.

Fotó: www.tandetv.com

A  temetőt 1932-ben nyitották meg, hogy kiváltsa a Santiago dombon álló régit, amely az 1923-as földrengésben komolyan megrongálódott. A várostól északra fekvő területnek a legfontosabb jellemzője, hogy a talaja meszes, amely elősegíti a ciprusfélék növekedését.

Fotó: www.tandetv.com
Fotó: www.tandetv.com

José María Franco Guerrero, aki a gondozásért felelős vezető volt, kezdett neki a talajban rejlő lehetőségek kihasználásának ciprusok ültetésével, amelyek mára már a temető felét elfoglalták. Ő volt az is, aki nyírni kezdte a bokrokat különböző alakokra, ezeket a Kolumbusz előtti ősi kultúrák és az arab totemek inspirálták. Megjelentek mitológiai figurák, állatok, és geometriai alakzatok is. Összesen több, mint 300 alak „lakik” ma már a temetőben.

Fotó: Pinterest

A munka elismeréseként 1984-ben a temető az állam kulturális örökségének részévé vált, nemzeti értékként tartják számon.

Fotó: Pinterest

José María Franco Guerrero 1985-ben halt meg, végső nyughelye az általa alkotott különleges bokrok mellett található. Sírfelirata mosolyra késztet: „Tulcán-ban olyan szép a temető, hogy szinte meghalni hívogat!” Öt fia folytatja a munkáját, az egyedi ciprusbokrok most is ott zöldellenek a sírkertben, amelynek neve 2005 óta José María Azael Franco nevét viseli.

Fotó: Celine Massa/flickr
Fotó: Celine Massa/flickr
Fotó: Celine Massa/flickr
Fotó: Celine Massa/flickr
Fotó: Celine Massa/flickr
Fotó: Celine Massa/flickr

Forrás: www.amusingplanet.com