Sokan aggódnak, hogy nem fogynak a magok az etetőkből.

Az elmúlt hetekben sok helyen olvashattuk, hogy a lelkes madárbarátok aggódva kérdezték: hogyan lehet az, hogy a kemény, ideg tél ellenére üresek a madáretetők?

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) honlapján válaszol az érdeklődők kérdésére. Elmondásuk szerint számos jelentés érkezik arról, hogy még azokon a helyeken is, ahol évek, évtizedek óta folyik téli etetés, gyakran a szokott madárlétszám töredékét tapasztalják a madárbarátok, az újonnan létesült etetők pedig sokszor konganak az ürességtől.

Nem mindenhol csappant meg ugyanakkor az etetők forgalma, különösen a nagy hóval borított részeken volt megfigyelhető, hogy a szokásos létszámú sereg látogatja a madáretetőket.

Ami viszont egészen különös az az, hogy a jelenség magyarázata éppen a szokásosnál enyhébb télben keresendő. Hogy egészen pontosak legyünk: immár negyedik éve volt megfigyelhető az, hogy a tél ősziesen enyhe hőmérséklettel és hómentesen indult Európa és Ázsia északi és középső térségeiben. Az évszakhoz képest szokatlanul meleg, barátságos időben pedig az északi madarak sokkal kisebb számban indulhattak meg délre, így a Kárpát-medencébe is kevesebb jutott el. Ráadásul a nálunk telelő madarak bőven találnak táplálékot a mezők, szántók hómentes területein, ezért kisebb számban vagy egyáltalán nem is húzódtak be a lakott területekre, és az itt működő etetőkre.

Január elején ugyan évek óta nem látott keménységű és tartós fagyokat hozó sarkvidéki hidegfront érkezett, de a fent említettek miatt jóval kevesebb madarat talált nálunk. Szárnyas barátainknak pedig megvan az a képességük, hogy az ilyen markáns meteorológiai eseményeket napokkal előbb érzékelni tudják. Ez a képesség azért fontos számukra, mert így lehetőségük, idejük van időben délebbre húzódni a túlélési esélyeiket jelentősen csökkentő időjárási körülmények elől. Így történt meg, hogy az eleve kevesebb madárból ezek után még kevesebb maradt, és az etetőket felkereső egyedek száma látványosan megfogyatkozott.

A madáretetők alacsony madárforgalmának hátterében tehát nem a madárinfluenza vagy éppen a ragadozómadarak állnak, hanem a klímaváltozás kapcsán egyre gyakrabban tapasztalható, szokatlanul enyhe és hómentes télkezdet, majd az ezt megváltoztató „szibériai hideg” betörése.

Az etetők madárforgalom-változásainak további érdekességeiről a MME honlapján olvashatunk:

www.mme.hu