Tökéletes nyári bogárűző kence: illóolaj keverék házilag

Csepegtesd a kedvenceidet!

A nyári kellemetlenségek: tücskök, bogarak, zümmögő vérszívók, masírozó fekete pöttyök, viszketést kiváltó fenevadak mindnyájunk számára ismerősek. Szeretnénk ezeket távol tartani magunktól, de érthető módon nem kívánjuk folyamatosan kemikáliákkal fújkálni a bőrünket és a környezetünket.

Ilyenkor jól jön a házi készítésű spray, amelyet illóolajokból magunk is összedobhatunk. Saját kedvünkre variálhatjuk az illatot, becsempészhetjük a kedvenceinket is. Igyekezzünk minél tisztább olajokat használni, a silányabb, olcsóbb termékek gyakran szintetikus összetevőket tartalmaznak.

Amire szükséged lesz:

  • kb. 1 dl-es sötét üveges spray
  • desztillált vagy forrással hőkezelt víz
  • csodamogyoró kivonat (kozmetikai szerekben gyakran alkalmazzák)
  • illóolajok

Hogyan működik, és hogyan hat az aromaterápia? ??? . . . Ha belélegzünk egy illóolajat a szagingerület közvetlenül az agykéregbe jut el a szaglónyálkahártya sejtjeinek agyidegsejtjein keresztül. A szagingerek így közvetlenül jutnak el agyunk legősibb rétegébe, az úgynevezett limbikus rendszerbe, mely az érzelmeinkért, viselkedésünkért, ösztöneinkért, és a memóriánként is felelős, végeredményben pedig jelentős befolyást gyakorolnak vitalitásunkra. A limbikus rendszer az idegrendszerre is hat, az illatok ezáltal erősítik a szervezet fizikai egészségi állapotát, továbbá képesek javítani a psziché hogylétét, hiszen a vágyak, az indíttatás, a hangulatok, a megérzések és az alkotókészség mind a limbikus rendszer működésében eredeztethetők. Ráadásul, mivel a limbikus rendszer kölcsönös kapcsolatban van a neocortexszel (homloklebeny, elülső agykéreg), az illatok hatással lehetnek a tudatos gondolkodásra és reakciókra. Illatterápiával tudatosan szabályozhatjuk és elősegíthetjük a megfelelő testi működésünket tehát szabályozhatjuk a hormonháztartásunkat, emellett pedig jótékony hatással vannak hangulatunkra, közérzetünkre. Az aromaterápia legdirektebb formája az illóolajok belélegzése. A tudatra hamar és tapasztalhatóan hat. . . . . Az órán alkalmazott doTerra olajok 'CPTG' tanúsítvánnyal rendelkeznek, tehát ‘Tanúsított, Tiszta, Terápiás Minőségű’ illóolajok. Az önálló illóolajok 100 % tisztaságúak. Az illóolajkeverékek pedig frakcionált kókuszolaj, ún. hordozó kókuszolaj keverékek. A kókuszolajnak köszönhetően könnyebben bemaszírozhatóak és nagyobb területen eloszlathatóvá válnak a keverékek, ezáltal az esszenciális illóolajok még hatékonyabban kifejthetik hatásukat. . . . #aromaterápia #érzelmiaromaterápia #illóolaj #limbikusrendszer #aromaterapiásjóga #jógázom #levendulaolaj #lavenderoil #aromatheraphy #essentialsoils #healing #yogazom #instayoga #essentialsolution #mik #yogagram #yogaforlife #aromayogalife #instagood #justbreath

A post shared by Szűcs Barbara (@yogazom) on

Így készítsd:

Cseppentsd az választott olajok 20-50 cseppjét közvetlenül az üvegbe. Majd önts hozzá az üveg feléig csodamogyoró kivonatot, a másik felébe vizet, zárd le és rázd jól össze.

Használd, amikor csak szeretnéd, ne feledd mindig felrázni. Szorosan lezárva, hűvös, sötét helyen tárold.

A gyerekek számára készült egyvelegbe kevesebb (20-25 csepp), a felnőttekébe több (30-50 csepp) illóolaj kerülhet.

Ajánlatos figyelembe venni, hogy az adott rovart melyik illóolaj tartja távol:

  • szúnyog: levendula, muskátli, indiai citromfű, citromfű, citromillatú eukaliptusz
  • legyek és fonalascsápú kétszárnyúak:  levendula, borsmenta, fodormenta, rozmaring, pacsuli
  • kullancs: levendula, eukaliptusz, rozmaring, zsálya, kakukkfű, cédrusfa

Forrás: www.greenmatters.com