A kék szemű lovak különlegesen szépek. De vajon jelent-e ez a szokatlan vonásuk bármilyen veszélyt, kockázatot az egészségükre nézve?

Az egyik USA-beli állatorvostudományi egyetem, a University of Illinois Veterinary Teaching Hospital munkatársai pontosan ezt a kérdéskört vették górcső alá: az általuk elvégzett tudományos vizsgálat kiderítette, hogy a kék (és a felemás) szemű lovak között ugyanolyan arányban fordulnak elő a különböző szembetegségek, mint barna szemű társaik körében.

Nincs tehát szignifikáns különbség a kék, illetve a barna szemű lovak esetében lehetséges szembetegségek előfordulási gyakoriságát illetően.

A tanulmány megállapította ugyanakkor, hogy a kék szemű lovak esetében a szem és a szemhéj körüli bőrpigmentáció (tehát nem önmagában a szemszín) okán nagyobb a laphámdaganat kockázata.

Ezt elkerülendő, a kék – és természetesen a barna szemű lovakat is – gazdáiknak óvniuk kell a nap káros UV-sugaraitól. Mindig álljon a ló rendelkezésére egy fedett, árnyékos hely, illetve kerülni kell, hogy a ló a legveszélyesebb déli órákat a tűző napon töltse.

Kék szemű ló kek_szemu_lo_03 Kék szemű ló