Vízen lebegő házak: a varázslatos Bokodi tó

Külföldön ismertebb, mint idehaza.

Komárom-Esztergom megyében, egészen pontosan Oroszlánytól pár kilométerre fekszik Bokod, a „lebegő falu”-ként vagy „úszófalu”-ként elhíresült település. A külföldi portálokon ismert és népszerű, valóban lenyűgöző falut itthon jóval kevesebben ismerik.

A település hírnevét a hőerőműre épült tónak köszönheti. A Bokodi tó valójában egy mesterséges víz, amelyet az Oroszlányi Hőerőmű számára létesítettek 1960-as évek elején, az erőmű melletti rét elárasztásával, vagyis a rajta keresztülfolyó Által-ér felduzzasztásával. Az Által-ér eredeti medre valahol a tó közepén húzódott, ott, ahol a jelenlegi gát található. A tavat hűtésre és tárolásra használták. Az erőmű kondenzátoraiban felmelegedett hűtővizet felületi párologtatás, és a tó befolyásával történő keveredés útján hűtötte.

A Vértesi Erőmű ZRt. Oroszlányi erőműve 1961-től 2015 végéig működött a község mellett. A tóra aztán számtalan stég, ház épült, egészen sajátos hangulatot adva a környéknek. A képeket nézve olyan, mintha mesevilágba érkeznénk. Nem csoda, hogy jó néhány külföldi portál is felkapta a tóról készült varázslatos képeket.

#bokodito#naplemente#majus1#hetfo#gyonyoruvolt#evkepe#geminigemiphoto®

A post shared by geminigemi (@geminigemi) on

Bokodi tó! #motorozunk #uszoto #bokodito

A post shared by Bea Adamcsa (@adamcsabea) on

Lemegy #mik #ikozosseg #bokod #bokodito #sunset #dusk #shotononeplus

A post shared by Bence Boros (@benceboros) on

A víz hírnevét fokozta, hogy ez volt az a tó, „ami sosem fagy be”. Sajnos ez már nem igaz, ugyanis eddig az erőmű által termelt hulladékhőnek köszönhette ezt a sajátosságát, azonban a 2015-ös leállás óta telente itt is jég várja a horgászokat.

Ha már itt lakok menőzök vele én is? #bokodito

A post shared by Kőműves Lili Berill (@liliberill) on

#bokodito #girlstrip #sundayfunday #blackandwhite

A post shared by Marcella Koczkas (@piroseper) on

Itt megnézheted a híres falut és tavat felülről: relaxvideo.hu