Áttelelő, jeladós fehér gólyáink jelentik!

Kiderült a leggyorsabban visszatérő gólyánk titka is.

Az elmúlt 5 évben rengeteg információval lettünk gazdagabbak a fehér gólyák esetében. A rájuk szerelt műholdas jeladóknak köszönhetően a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) munkatársai teljesebb képet kaptak a madarak téli viselkedéséről. Így derült fény arra is, hogy a gólyák 3 kontinensen is telelnek: egyes egyedek itthon maradtak, mások egészen a Dél-afrikai Köztársaságig repültek, és lelepleződött a leggyorsabban (már februárban hazatérő) gólya titka is.

Itthon

A hazai áttelelés viszonylag új jelenség, ami 2004/2005 telén kezdődött. Még kérdés, hogy ez a viselkedés közép és hosszú távon megéri-e a fajnak. A próbálkozás a faj evolúciójának természetes része, amibe nekünk, embereknek nem szabad közvetlenül és nagymértékben beleszólni. Ha ugyanis így tennénk, a madarak egyre nagyobb mértékben függenének az emberi segítségtől, elveszítenék természetes alkalmazkodóképességüket, ami a segítség elmaradása esetén tömeges elhulláshoz vezetne. Vagyis nem szükséges a gólyákat etetnünk, enélkül is túlélnek. Jó példa erre „Fülöp”, a spanyol származású madár, aki már a 11. telét tölti itthon. Az, hogy ezek a madarak a kemény fagyok ellenére továbbra is itthon maradnak, jelzi, hogy a körülmények még nem haladják meg a túlélhetőségi szintjüket. Ennek bekövetkezte, elsősorban tartós és vastag hótakaró esetén a madarak egyszerűen délebbre húzódnának. Annak ellenére, hogy az áttelelés rendkívül kockázatos döntés, az itthon maradó gólyák rendkívül jól bírták a telet az elmúlt években és a mostani kemény fagyok idején is. Az itt maradó állatoknak nem a hideg jelenti az elsődleges túlélési problémát, hanem a hó és a fagy okozta táplálékhiány, ha pedig nem zsákmányolnak eleget, nem tudják fűteni a szervezetüket. A fehér gólya nem véletlenül vonuló madár, táplálékbázisának nagy része ugyanis télen eltűnik. Nincsenek számára elérhető helyen a rovarok, kétéltűek, hüllők, a fagyok beálltával pedig jégpáncél takarja a halakat, illetve a talajban lévő férgek is hozzáférhetetlenné válnak. A következő években, évtizedekben fog eldőlni, hogy mindezek ellenére, megéri-e a gólyáknak itt tölteni a telet.

Afrikában

A GPS adatokból tudjuk, hogy az egyes példányok telelőhely-választása akár évenként változhat. Idén ősszel azt is láthattuk, hogy a délre tartó vonulást hosszabb időre is megszakíthatják olyan kedvező események, mint például egy kialakuló sáskajárás a Szahara déli, Száhel-övezetében. A megfigyelések során kiderült, hogy a hazai állomány fő telelőterülete Csádban és Szudánban van. Két gólyánk pedig idén egészen a Dél-afrikai Köztársaságig repült, ami oda-vissza közel 20 000 km-t jelent!

Forrás: MME

Izraelben

Az egyik legismertebb és legnépszerűbb gólya Báró, aki minden évben elsőként, gyakran már februárban megérkezik. A jeladó segítségével most  kiderült, hogy csak Izraelig vonul, ahol egy szeméttelep-víztározó-olajfaliget mellett táplálkozik, iszik és alszik.

Forrás: MME