Ne öntsd ki – 5 fantasztikus recept a megmaradt pezsgő hasznosítására!

Kenőkéhez, főételhez.

Nem tudom, te hogy vagy vele, de én Szilveszterkor csak a hagyomány kedvéért bontok fel egy pezsgőt, koccintás után belekortyolok, és aztán szinte az egész üveg ott marad. Inni persze közvetlenül a nyitás után a legjobb, amikor még pezseg és buborékos, de azért nem kell kiönteni a 3-4 napos pezsgőt sem!

Az alábbi receptek nem csak pezsgővel, de proseccoval vagy más buborékos, alkoholos itallal is működnek!

1. Pezsgős vajas szósz.

Ízletes szósz, ami kitűnően illik a tenger gyümölcseihez. Először a tűzhelyen kell megpuhítani a pezsgővel leöntött mogyoróhagymát, majd vajjal kikeverni megfelelő állagúra és ízlés szerint sózni, fűszerezni.

2. Sajtos kenőke.

Nem csak a maradék pezsgőt, de a hűtőben lapuló maradék sajtokat is hasznosíthatjuk ezzel a recepttel! Az elkészítése nagyon egyszerű: a maradék sajtokat vágd apróra, esetleg reszeld le, tedd a turmixba, öntsd hozzá a maradék pezsgőt, tegyél bele vajat, és ízlés szerint fokhagymát, petrezselymet, majd turmixold össze.

3. Paradicsomos-póréhagymás csirke, pezsgőben párolva.

Nem csak borral főzhetünk, de pezsgővel is, az íz megmarad, az alkohol elillan. Variáljuk kedvünk szerint, sok zöldséggel, fűszerrel!

4. Pezsgős-parmezános rizottó.

Finom, krémes rizottót készíthetsz, ha a főzőlébe némi pezsgő is kerül.

5.Ravioli pezsgős szósszal.

Akár a bolti raviolit is felturbózhatjuk, ha krémes pezsgős mártást körítünk mellé. Nincs szükség másra, csak tejfölre vagy tejszínre, egy kis paradicsomra, olívaolajra és persze a maradék alkoholos itala. Végül ízesíthetjük kedvünk szerint petrezselyemmel, fokhagymával, sóval, borssal, parmezánnal.

Forrás: www.mnn.com