Nyílik a Mecsek gyöngyszeme, a bánáti bazsarózsa!

Április 28-án szervezett túra keretében csodálhatjuk meg.

Bánáti, bánsági, de mecseki bazsarózsa néven is ismert az a különleges növény (Paeonia officinalis subsp. banatica), amelynek legfontosabb élőhelyét a Zengő gerincén találjuk. Magyarországon 1982 óta fokozottan védett, természetvédelmi értéke jelenleg 250 000 Ft. Eredetileg önálló fajként került leírásra, később a piros bazsarózsa alfajaként tekintettek rá.

Fotó: mEGYA/Wikimedia Creative Commons

Botanikai kutatások szerint a bánáti bazsarózsa a Mecsekben preglaciális idők reliktuma, azaz átvészelte a jégkorszak glaciális időszakait is.

A bánáti bazsarózsa pannon flóraelem, a Kárpát-medencében endemikus. Becslések szerint az egész világ állományának 90%-a Magyarországon él, de feljegyezték Romániában a Bihar-hegységben, a Temes és az Alduna vidékén, Szerbiában a Delibláti-homokvidéken, Horvátországban a Tarcal-hegységben is.

Hazánkban először Kitaibel Pál jegyezte le Hosszúhetény és Pécsvárad között, 1799-ben, vélhetően egyedül itt fordul nálunk elő.

A meszes, tápanyagban bővelkedő humuszos, laza erdőtalajokon, dombvidéki molyhos-tölgyesekben, cseres- és gyertyános-kocsánytalan tölgyesekben, illetve gyepekben, erdőszéleken él. A félárnyékos helyeket kedveli, de jól tűri a teljes megvilágítást is.

A növény maga nem fásodó szárú, felálló, el nem ágazó, egyvirágú, 40–60 cm magasságú. A magányosan álló virágok nagyok, de nem teltek. Virágzási ideje az időjárás függvényében május, június eleje is lehet. Érdekesség, hogy korábban gyógyászati célra is gyűjtötték, epilepszia ellen, görcsoldóként, hánytatóként használták.

Most szervezett túrán csodálhatjuk meg ezt a botanikai ritkaságot.

A túra helyszíne az országos kitekintésben is jelentős botanikai értéket őrző, 100 hektár kiterjedésű Nagy-mező – Arany-hegy Természetvédelmi Terület.

Helyszín: Hosszúhetény, vásártér.
Időpont: április 28. 10 óra.
A túra hossza: 6 km, 5 óra

Jelentkezés, információ: Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság
Telefon: 30/377-3388, 30/326-9459
E-mail: komlos@ddnp.kvvm.hu, evahorvath@ddnp.kvvm.hu

Forrás: ddnp.hu