Mutatósak a hideg időszakban is.

Tavasszal és nyáron, amikor minden zöldell, virul, ontja a virágait, könnyű megvalósítani a színpompás, látványos kertet. Télen azonban, amikor sokszor hó lepi be a birtokot és hiányoznak a színek, illatok, nagyobb kihívás olyan növényeket találni, amelyek egyedi megjelenésükkel, látványukkal életet visznek a kietlen, kopár kertbe.

Mutatunk 6 olyan növényt, amely télen is a kertünk dísze lehet!

Vesszős köles

A vesszős köles vagy ágas köles minden évszakban jól mutat a kertben. Különböző színű fajtái metálkék, vörös vagy haragos zöld levelekkel díszítenek, de a legjobban talán télen érvényesülnek. Érett magjait előszeretettel fogyasztják a kisebb-nagyobb állatok késő nyáron.

A légies, kecses formájú növényből ajánlatos együtt ültetni legalább 3 tövet, hogy látványosabb legyen a kompozíció, szépen mutasson, amikor a téli nap sugarai megcsillannak a leveleken. Szinte bárhol megél, de kedveli a napsütéses helyeket.

Napraforgó

Nem is maga a napraforgó nagy, elszáradt virágfejei fogják feldobni a kertet, hanem a madárkák serege, akik odagyűlnek az olajos magvakat csipegetni. A magasra növő napraforgó körül megjelenő szárnyas vendégek életet hoznak a téli kertbe is.

Szamárkenyér

Ez a tüskés növény nyáron szép kék színével hívja fel magára a figyelmet, nagyon jól mutatnak a kékes-lila labdácskák a kertben. Hagyjuk a növényen a virágokat az elvirágzást követően is, a sötétbarna gömböcskék kontrasztot, lendületet visznek az egyébként unalmas és színtelen ágyásba. A szamárkenyér a meleg, napos helyet kedveli és a jó vízelvezetésű talajt, de igen toleráns a kedvezőtlenebb körülményekkel is. A megszáradt virágfejek szépen mutatnak a lakásban is, vázába vagy kompozícióba rendezve, amennyiben árnyékos, levegős helyen szárítjuk őket, a színüket is megtartják.

Hortenzia

A népszerű hortenzia különös szépséget ad a téli virágágyáshoz. A hatalmas, tömött, pasztellszínű virágfejek hónapokig díszítenek. Amikor a valóban hideg idők megérkeznek, a virágok elhervadnak, megbarnulnak, így ékesítve tovább a kertet. A fejnagyságú virágokat elég akkor levágni, amikor közeledik a tavasz.

Holdviola

A kerti holdviola népszerű, könnyen nevelhető, falusi kertekben is népszerű növény. Május-júniusban ontja rózsaszín vagy lila virágait, üde színfoltot jelentve a késő tavaszi, nyári kertben. Sajátos alakú becőtermései ezüstös, pergamenhez hasonló tapintású válaszfalakkal rendelkeznek, tojásdad alakúak, előszeretettel kötik őket szárazvirág csokorba is.

Édeskömény

Bármelyik ernyő alakú virágzat jól mutat télen, így az édeskömény is. A nagy, szétterülő alakzatok különösen látványosak, ha hó vagy jég borítja őket. Más ernyősökkel is próbálkozhatunk, de az édeskömény mint fűszer is plusz értéket hordoz.