Tegyél a boldogságodért!

Nagy tévedés azt gondolni, hogy van, akiknek csak megszületni könnyű. Egyes emberek boldogok és elégedettek szerényebb körülmények, sorscsapások közepette is, míg mások látszólag mindent megkapva sem tűnnek boldognak. Mi lehet a titok?

A kutatások szerint az alap-boldogságunk 60%-a genetikailag kódolt, 40%-a pedig tőlünk függ. Azaz, nagyon is tehetünk érte. Lássuk miként!

Hangsúlyozd ki az erősségeidet!

Amikor 577 önkéntest megkértek, hogy nevezzék meg egy erősségüket, majd nap, mint nap használják azt, különböző módokon, jelentősen boldogabbá és kevésbé depresszióssá váltak, mint a kontrollcsoport. Ezek a hatások tartósnak bizonyultak: a kísérlet után egy hónappal is kimutatható volt a megemelkedett boldogság-szint. A tanulmányok szerint minél inkább kihasználjuk az erősségeinket a mindennapi életben, annál boldogabbak vagyunk.

Tölts időt a szabadban!

Már napi 20 perc a szabad levegőn jobb hangulatot, nyitottabb hozzáállást, a memória javulását eredményezi! Nem beszélve a napsütés és a friss levegő jótékony hatásáról – még egy borús napon is több D vitamint gyűjtünk odakinn, mint a szobában.

Tégy erőfeszítéseket a boldogságért!

Több tanulmány is egyetért abban, hogy ha az emberek aktívan próbálnak tenni a boldogságukért, akkor jobb lesz a kedvük, és a végére valóban jobb hangulatba kerülnek. Például egy kísérletben a résztvevők zenét hallgattak, és az egyik csoportot megkérték, hogy figyelje meg, mely zenék okoznak boldogságot, míg a másik csoportnak csak a zenékre kellett figyelniük. Az első csapatba tartozók valóban elégedettségről, örömről számoltak be.

Mozogj rendszeresen!

Minden mozgás endorfint szabadít fel, ami boldogságérzetet okoz. Ha rendszeresen mozgunk, ez a hatás még azokon a napokon is kitart, amikor nem sportolunk.

Óvd az egészségedet!

A jó egészségi állapot akár 20%-nyival is megdobhatja a boldogság-szintedet, így az egészségbe fektetett pénz és idő mindenképpen megtérül.

Gondoskodj másokról!

Azok az emberek, akik minden hónapban időt töltenek segítéssel, gondoskodással (akár állatokról, emberekről, vagy más közösségi, karitatív tevékenységről van szó), boldogabbak. Az önkéntesség a fizikai és a szellemi állapotot is javítja, minden életkorban.

Ápolj szoros társadalmi kapcsolatokat!

Akár néhány közeli barátunk van, akár nagy, szerető családunk, akár erős közösségi kötelékeink, szinte bármilyen társadalmi kapcsolat boldogabbá tesz. Egy felmérés szerint mindössze egy dolog különböztette meg a legboldogabb 10%-ba tartozókat a többiektől: a szociális kapcsolataik erőssége.

Tölts időt boldog emberekkel!

A munkahelyen ez persze nehéz, hiszen nem tudod megválasztani, hogy kivel dolgozol együtt, de azt már te döntheted el, hogy a szabadidődben kivel találkozol. A tanulmányok szerint azok, akik az idejük egy részét motivált, elégedett emberekkel töltik maguk is sokkal motiváltabbak.

Forrás: www.mnn.com