A citromos habcsókostól a sajtosig: tücsöksnack tíz ízben

Ropogtassunk rovarokat!

Bárki megtalálhatja a kedvenc ízű tücsök-ropogtatnivalóját, ugyanis 10-féle ízben dobja piacra egy amerikai cég a rovarchipseket.

A fehérjében gazdag rágcsák indiai curry, olasz lasagne, citromos habcsók, vattacukor, mangó habanero, narancsos jégkrém, mexikói szósz, napon aszalt paradicsom, jalapenós fokhagyma, fehér cheddar sajtos variációban lesznek kaphatók.

Fotó: Entosense

A rovarfogyasztás egyébként világszerte napról-napra nő, bár még mindig sokan idegenkednek a tücskök-bogarak evésétől.

A tücsök íze nem olyan jellegzetes, karakteres, így a megfelelő ízesítéssel gyakorlatilag bárki számára vonzóvá lehet tenni. Akadnak olyan termékek, amelyekben ránézésre egyáltalán nem lehet megállapítani, hogy mit tartalmaznak (pl. tücsöklisztből készült szeletek), de emellett a felmérések azt mutatják, hogy a fogyasztók egy részét az sem zavarja, ha láthatóan rovarokat kell majszolniuk. A most piacra dobott tücsök-chips kémcsőszerű csomagolásban, egész alakban tartalmazza a (már nem élő) rovarokat.

Az Egyesült Nemzetek Szervezetének Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete 2013-ban készítette el jelentését, amelynek ajánlásai közt szerepel, hogy egészségügyi, fenntarthatósági és gazdasági szempontból is előnyös lenne, ha az emberiség átállna a rovar alapú étrendre. Egy Meticulous Research nevű piackutató cég 2018 és 2023 között átlagosan évi 23,8 százalékos növekedést vetít előre az ágazat számára, amelynek az értéke az időszak végére az 1,18 milliárd dollárt is elérheti.

Forrás: www.fooddive.com