Így kertészkedjünk műanyagmentesen – egyszerű, kezdeti lépések

Gondoljunk a környezetünkre is!

A hobbikert.hu szakértői szerint is örök igazság: a kertészkedés jót tesz a lelkünknek, testünknek, gyomrunknak, szívünknek – nincs is jobb a saját virágok, vetemény vagy gyümölcsfák nevelésénél. Ráadásul a saját terméssel lerövidítjük az utat a termőföldtől a tányérig, kevesebb benzin fogy a szállításra, kevesebb vegyszer a védelemre, kevesebb csomagolás az eladáshoz.

Nem lenne túl szerencsés, ha eközben a Földünkkel, a környezetünkkel mostohán bánnánk, és temérdek műanyag hulladékot halmoznánk fel a saját kertünkben.

Talán nem is jutott még eszünkbe, de a műanyag bizony fontos szerepet játszik a kertészkedés során is – a csomagolóból, összetört eszközökből, cserepekből, tálcákból sajnos többnyire hulladék lesz.

Persze sokat tehetünk azért, hogy minél kevesebb műanyagot halmozzunk fel. Néhány egyszerű lépéssel máris közelebb kerülünk a plasztikmentes kertészkedéshez:

  • Amikor ágyást készítünk, ne feketefóliás takarással irtsuk ki a gyomokat, hanem például nagy kartonpapírokkal, újságokkal fedjük le a területet.
  • A földet, komposztot, trágyát, mulcsot, lehetőleg helyi árudától rendeljük, kiszállítva, felesleges csomagolás nélkül. Amit tudunk, magunk is hazaszállíthatunk talicskával.
  • Vásároljunk olyan szerszámokat, amiken nincs plasztikcsomagolás. Lehetőleg fanyelű, fém eszközökre voksoljunk műanyagok helyett. Remek választás a fém öntözőkanna, nem törik. Készítsünk fából komposztálót.

  • Neveljünk palántát mi magunk, papírtasakos magokból. Használjunk lebomló magszalagot, palántanevelő edénykét, vagy készítsük mi magunk WC papír gurigából, tojástartóból!
  • Ha palántákat veszünk, lehetőleg cserép nélkül tegyük. A helyi kertészetben elcsíphetjük őket cserepezés előtt – hozzuk haza újságpapírba tekerve a fiatal növénykéket! Ha muszáj cserepestül hoznunk őket, akkor vigyük vissza a kiürült tartókat, hogy újra fel tudják majd használni.
  • Ha növényeket rendelünk, ne műanyag csomagolásban tegyük, hanem inkább kartondobozban, papírba tekerve. A helyi árudában is azokat a növényeket részesítsük előnyben, amelyek nincsenek bebugyolálva feleslegesen.
  • Ne műanyag locsolótömlőt használjunk, hanem inkább kerti csapról hordjuk a vizet, ha tehetjük. Egy nagy fémkannából öntözzük az ágyásokat.
  • Kerüljük a műanyaggal bevont futtatók, rácsok használatát pl. a paradicsomnál, babnál, borsónál. Vegyünk inkább fémből, fából készülteket!
  • Készítsünk saját növényjelölőt kavicsból, faspatulából.
Fotó: Etsy
  • Alakítsunk ki saját magbankot: gyűjtsük be ősszel a magokat, amelyik növényről lehet, és tároljuk őket befőttesüvegben!

Kapcsolódó cikk:
Hobbikert.hu: Mutatós és olcsó megoldás, hogy később tudd, mit hova vetettél