Reményteljes kísérletek folynak.

A bennszülött gyógyítók már évszázadok óta alkalmazzák a vörös bogyókat. A kutatók szerint a brazil rózsabors (Schinus terebinthifolius, más néven perui bors, vagy brazil rózsabogyó) piros termései olyan összetevőket tartalmaznak, amelyek a szuperbaktériumként vagy húsevő baktériumként ismert MRSA-t képesek hatástalanítani. A veszélyes kórokozó rezisztenciát fejlesztett ki számos, gyakran használt antibiotikumunk ellen.

Fotó: www.sciencealert.com

Az MRSA – ami egy methicillin-rezisztens Staphylococcus aureus – leggyakrabban sebeket okoz a bőrön, de a komoly fertőzés az életet is veszélyezteti, halálos áldozatokat szed. Az Emory Egyetem kutatói úgy vélik, hogy a brazil rózsaborsból készült kivonat jelentheti az áttörést a kórokozó elleni harcban.

A tradicionális, ősi gyógyítók Amazóniában régóta használják ezt a növényt, a bőrfertőzések, lágyrész fertőzések esetére, ez adta az ötletet, hogy a modern gyógyításba is bevonják a bogyók hatóanyagát. A kivonat 27 anyag keverékét tartalmazza, és egérkísérletekben már remekül szerepelt. A tanulmány szerint az anyag nem öli meg a baktériumot, de elhallgattat egy gént, amely a baktériumok közötti kommunikációban játszik szerepet. Ezért a kórokozók nem tudnak „összefogni”, együttesen kárt okozni. Ha a baktériumok azt hiszik, hogy egyedül vannak, egészen másként viselkednek ugyanis, mintha „beszélni” tudnának a társaikkal.

Fotó: NIAID

A kutatók mindenkit óvva intenek attól, hogy magánakciókba fogjanak, és maguk szedjenek bogyókat, gyógyítási célból. Ennek a bogyónak is több éves tesztelésre van még szüksége, hogy hatásosságáról és veszélytelenségéről meggyőződjenek. Egyelőre csak az egérkísérletek folynak, ami még nem jelent semmit, noha az eredmények biztatóak. A természetben nem minden veszélytelen, számtalan anyag káros, mérgező, ártó is lehet, ezért soha ne próbálgassunk ismeretlen bogyókat, növényi részeket gyógyító célból!

Forrás: www.sciencealert.com