Lenyűgöző hely: első látásra pályaudvar, másodikra botanikus kert!

Egy városnézés során ritkán ajánlgatják a pályaudvarokat, de a legnagyobb madridi pályaudvar, az Atocha egészen egyedi és különleges! Kívülről még azt hiszed, hogy benn a szokásos vágányok és vonatok várnak, de amikor belépsz, garantáltan tátva marad a szád.

Atocha

Az 1851. február 9-én megnyílt csarnokban rengeteg utas fordul meg nap, mint nap. Az eredeti épület egy tűzvész során megsemmisült 1892-ben, az azt követő, 100 évig szolgáló új épületet Alberto de Palacio Elissagne és Gustav Eiffel együtt tervezte.

Atocha

Az Eiffelre jellemző, magyar szemnek nem ismeretlen stílusú, kovácsoltvas épület 1992-ig fogadta az utasokat, addig, amíg elkerülhetetlenné vált egy korszerűbb pályaudvar építése. Az így kihasználatlanná lett régi helyen pedig létrehozták a világ egyetlen, botanikus kertként is működő pályaudvari váróját. A boltok, kávézók mellett egy fantasztikus, 4000 négyzetméteres trópusi kertet is találunk itt, nagyjából 7000 növény díszíti a teret. Hatalmas pálmák, buja növényzet, tavacska szolgáltatja a díszletet a várakozás perceihez. Ezen kívül 22 fajta hal és teknősbéka él az üvegházban, nyugodtan nézelődhetünk, pihenhetünk a gyönyörű környezetben.

Atocha

Sajnos az Atocha neve összeforrt egy szomorú eseménnyel is, 2004. március 11-én bomba robbant az állomáson, a reggeli csúcsforgalom idején. A 191 halálos áldozattal járó merényletet később az al-Kaida magára vállalta. Az elhunytak emlékét az állomáson egy minimalista emlékmű őrzi, az épület mellett pedig olaj- és ciprusfa liget áll: az Emlékezés Erdeje, minden elhunytért egy fával.