Az enyhe télben virágzásnak indult az alcsúti hóvirágmező!

7 hóvirágfaj 24 fajtája vár.

Csak a szemnek: aki már járt az Alcsúti Arborétumban, pontosan tudja, hogy tél végén milyen hihetetlen látványt nyújt a mintegy 2,5 hektáron elterülő hóvirágmező. Idén azonban a szokatlanul enyhe időjárás következtében már januárban nyílni kezdtek a fehér virágocskák. Az arborétum tájékoztatása szerint már most érdemes felkeresni a területet, bár az összefüggő virágszőnyegre még kicsit várni kell.

Közzétette: Alcsúti Arborétum – 2018. február 1.

A tél végén hírnökként nyíló hóvirágok első példányát az 1800-as évek végén telepítették a József nádor által alapított alcsútdobozi birtok kertészei, majd újabb és újabb fajtákkal gyarapították a gyűjteményt. Mára az ország legnagyobb, egybefüggő hóvirágmezőjével dicsekedhet lett a kert, ahol 7 hóvirágfaj, 24 fajtája tekinthető meg.

Közzétette: Alcsúti Arborétum – 2018. február 1.

A hóvirág 2005 óta védett növény, természetvédelmi eszmei értéke 10. 000 Ft, egyetlen szál letépését is pénzbírsággal büntetik.

A gyönyörű angolparkban többek között megtaláljuk nagy virággal díszítő levantei hóvirágot, a közismert és népszerű kikeleti hóvirágot, a krími vagy redőslevelű hóvirágot, és annak bizánci hóvirág nevű alfaját.

Fotó: www.alcsuti-arboretum.hu

Forrás: www.alcsuti-arboretum.hu