Pátyon lehet majd zöldséget termelni.

Alig hirdették meg, máris várólista van a tervezett közösségi gazdálkodás csapatában. A tervek szerint a Budapesttől fél órányira lévő Pátyon fog megvalósulni az a biokert, amelyet a Pálferis közösség készül tető alá hozni.

A tagok közé várnak mindenkit, aki szeretne vegyszermentes saját zöldséget, fűszert fogyasztani, de nem tudja, miként fogjon hozzá. Vagy hiába tudja, ha a belváros közepén nem ültethet-palántázhat. A tudatos, minőségi étkezést szem előtt tartó tagok mellett azokat is várják, akik a jó levegőn, némi testmozgással, kertészkedéssel töltenék a hétvégéjüket, vagy egyszerűen csak szeretnének egy aktív közösséghez tartozni.

Az elképzelés szerint a Pálferis csapat 2017 tavaszán közösségi gazdaságot indít Pátyon. Nem felparcellázott saját telkekről van szó, mint a városi közösségi kertekben és nem is egy gazda anyagi támogatásáról a terményért cserébe, mint a közösség által támogatott mezőgazdaság modelljében. A kertművelők valóban közösségként fognak működni, munkamegosztás szerint, szakértői segítséggel művelni, termelni. Mérvadónak a permakultúra és az ökológiai gazdálkodás irányelveit tekintik. A stabil, hosszú távúra tervezett közösséghez csatlakozni csak egy teljes évre lehet – később becsatlakozni egy tag ajánlásával lehet majd.

Aki tehát hajlandó a munkáját adni a közösségnek, az cserébe részesedést kap a megtermelt zöldségekből, gyümölcsökből. A kerthez kötődő közösségi programokban is részt vehet, így pl. lekvárfőzést, savanyítást terveznek. Emellett természetesen mindenki gazdagabb lesz egy közösségi élménnyel és a jól végzett munka örömével.

Bővebb információt a közösség honlapján kaphatunk: www.palferi.hu