Coober Pedy: egy település, ahol a föld alatt zajlik az élet

Opálláz.

Coober Pedy kisváros Dél-Ausztráliában fekszik. A felszínen meglehetősen sivatagosnak tűnő környék a föld alatt hihetetlen dolgokat rejt. Gyakorlatilag az élet a mélyben zajlik. Ki gondolná, hogy azon a vidéken, ahol jóformán egy fa sem nő, a föld gyomrában hotelek, templom, üzletek, éttermek várnak?

A városba érkezve néhány szellősen elhelyezett épületet, bisztrót, rendőrállomást, iskolát, kórházat találunk. Ez azonban csak a városka fele. A másik felét a felszín alatt keressük, a tágas üregekben, barlangokban és alagutakban.

Coober Pedy-t 1915-ben alapították, miután egy 14 éves, az apjával kempingező fiú opált talált a területen.

Néhány éven belül kitört az opálláz, rengeteg szerencsevadász érkezett, ezernyi gödröt ástak a kalandorok. Nyáron azonban a hőmérséklet elviselhetetlen volt, 40 °C-nál is többet mértek. A felhőtlen ég mellett a páratartalom is csak ritkán ment 20% fölé.

A kánikulai hőség elől a lakók a mélybe menekültek, elkezdték az üregeket, lyukakat elfoglalni. Ezt a sajátos életmódot először az I. világháborúból hazatérő katonák kezdték meghonosítani. A lenti otthonok ugyanolyan kényelmesek és felszereltek, mint a hagyományos lakások, a bejáratot általában az utcaszinten találjuk.

Manapság több mint 250 ezer üreg tarkítja a területet, ezért táblák figyelmeztetik a látogatókat arra, hogy mindig nézzenek a lábuk elé.

DANGER: Coober Pedy Mine Sign

A város neve a ‘fehér ember gödrét’ jelentő abo kifejezésnek (‘kupa piti’) angolosított, fonetikus átírása.

Fotó: flickr

Napjainkban a város a vezető ellátója a drágakő minőségű opálnak, itt találjuk a világ legnagyobb opálbányáját is.

Fotó: flickr

Érdekesség, hogy az ide látogatók főként éjjel, világító labdákkal golfoznak, hogy elkerüljék a rekkenő hőséget. Sajátos élmény lehet ott játszani, ahol a fű se nő.

underground living room

Coober Pedy

Our hotel at Coober Pedy

025

Coober Pedy (16 of 23)

Keep Off The Grass

Coober Pedy (2)

CooberPedyBlower

Coober Pedy. Opal mining town.

Coober Pedy

Forrás: www.amusingplanet.com