Nem a drága nyaralások, hanem a szabadban töltött végtelen órák jelentik a legnagyobb kalandot.

Tudod, mire emlékeznek majd a gyerekek a nyárból leginkább? A közösen töltött napokra, a csatangolásokra, a madárcsicsergős erdei kirándulásokra, a felejthetetlen barkácsolásokra, felfedezésekre. A betonrengetegben mindez kicsit nehezebben kivitelezhető, de az alábbi ötletek között akad pár olyan is, amelyik a városlakókat is kicsalogatja a szobából. Kalandra fel, itt a vakáció!

1. Egy fa a befőttesüvegben

Ehhez az elfoglaltsághoz mindössze egy átlátszó fedeles üvegre lesz szükség. Minden üvegbe egy féle fáról származó részeket gyűjthetnek a kölykök (termés, levelek, ágak, magok). Ha telepakolták az üveget, öntsünk rá tiszta vizet, és csavarjuk rá a fedelét. Nyár végére elkészülhet az üvegbe zárt arborétum!

Fa a befőttesüvegben

Fotó: http://www.kcedventures.com/

2. Kavicsfestés

Gyűjtsetek különböző színű, formájú kavicsokat séta közben. A festéshez akrilfestékre és ecsetekre lesz szükség. A festésnek csak a képzelet szab határt: lehet készíteni katicát, állatokat „ültetőkártyákat”, de csinálhatunk kaktuszt is zöldre festett kövekből.

Kavicsfestés

Fotó: http://craftsbyamanda.com

3. Mesebeli házikó

Mesehősöknek, plüssállatoknak készíthetünk kis házikót, egyszerűen ágak és kötelek segítségével. A tető készülhet levelekből, a művet virágokkal díszíthetjük. Babaház a természet kincseiből.

Mesebeli házikó

Fotó: http://www.amykayparnell.wordpress.com

4. Erdőjáró kalandor

Induljatok vadászatra az erdőben! Vigyetek magatokkal egy listát a keresendő dolgokról. Ez lehet bármi, fa, virág, rovar, állat. Amennyiben valamire rábukkantatok, pipáljátok ki a listán.

Erdőjáró kalandor

Fotó: http://organizeyourstuffnow.com/

5. Színválogatás

Rajzolj négyzetrácsot egy darab papírra, és a négyzeteket fesd ki különböző szűre. A gyerekek feladata egyszerű lesz: bármit találnak, válogassák szét a négyzetrács színei alapján. Így a magok a barnára kerülnek, a pitypang a sárgához, a levelek a zöldhöz, stb. Ez a játék akkor is mókás, ha a gyerekek már nagyobbak, és jól ismerik a színeket.

Színválogatás

Fotó: http://fakinit.typepad.com/

6. „Élő szövet”

Hozz magaddal egy fonálgombolyagot és ollót az erdőbe, szükséged lesz rájuk. Ágakból készíts egy keretet, aztán tekerd a fonalat köré, és az erdő kincseit használva készíts egy kompozíciót, ágakkal, kérgekkel, levelekkel, termésekkel.

Élő szövet

Élő szövet

Élő szövet

Fotók: http://www.craftiments.com/

7. Vulkán

A kis tudósok imádni fogják ezt a játékot! Legyen az a gyerekek feladata, hogy a homokban vagy a földben készítsenek egy buckát. Tegyél szódabikarbónát egy műanyag flakonba és nyomd bele a buckába. Ezután öntsél rá ecetet, és figyeljétek, ahogy a vulkán kitör! Ne felejtsd el lefotózni a gyerekeid meglepett arcát!

Vulkán

Vulkán

Vulkán

Fotók: http://kidsactivitiesblog.com/

8. Fessetek úgy, mint az impresszionisták!

Az impresszionisták arra törekedtek, hogy megmutassák a pillanatnyi érzéseiket, benyomásaikat, bárhol is voltak, bármi is vette körbe őket. Ezt te is megteheted a gyerekekkel: vigyetek magatokkal egy vázlatfüzetet, ecseteket, festéket, vizet és fessetek a természetben!

Festés

Fotó: http://www.vaildaily.com/

9. Zsákmány raktározása télire

Ezelőtt a játékos feladat előtt tedd fel a kérdést a gyerekeknek: képesek lennétek túlélni a telet az erdőben, mint a mókusok? Ahhoz, hogy bebizonyítsák, képesek lennének a feladatra, találniuk kell egy odút, üreget a fában, és összegyűjteniük a raktárkészletet (terméseket, magokat, amivel kihúzzák az ínséges napokat). Menjetek vissza egy hét múlva, és ellenőrizzétek, hogy ott vannak e még a felhalmozott étkek, vagy már rájuk bukkantak a mókusok.

Zsákmány raktározása télire

Fotó: http://www.babyblog.ru

10. Mandala

A mandala készítése nagyon jó feszültség‐levezető, de ha a szabadban, netán az erdőben a gyerekekkel együtt végzitek, akkor igazi családi móka! Készítsetek a természet kincseiből mandalát, használjatok leveleket, virágokat, terméseket, mohákat, köveket! Ne felejtsétek el lefotózni a fantasztikus alkotást, bár biztos, hogy az emlékeztetek örökre megőrzi ezt az élményt.

Mandala

Fotó: http://www.flickriver.com/

Ötlet: http://brightside.me