Van datolya, tüskés és tengeri is.
Mi itthon, nagyjából háromféle uborkát ismerünk alaposabban: a kígyót, a fürtöst és a kovászolni valót. Azonban az uborka elnevezést ennél több dologra is használják a nagyvilágban.
Mexikói datolyauborka vagy más néven egérdinnye
Mini, 2-3 cm átmérőjű dinnyére emlékeztető gyümölcsöket hoz. Bár távolról származik, nálunk is vígan megterem. Frissen is fogyasztható, de savanyítva is kiváló.
Tüskés vagy kiwano uborka
Gömbhal-gyümölcsként is szokás emlegetni, nem véletlenül. Különös külseje, mely élénk narancssárgában pompázik és tüskéket visel élénk zöld, uborkára vagy cukkinire emlékeztető belsőt takar. Koktélokhoz, gyümölcssalátákhoz szokás használni.
Tengeri uborka
Aki járt már például a horvát tengerparton, jó eséllyel találkozhatott tengeri uborkával. A nevével ellentétben nem egy zöldségről van szó, hanem állatról. A földközi-tengeri uborka – mert vannak másmilyenek is – a tengerifüves homokos talajt részesíti előnyben, az iszapos-homokos részekből a szerves anyagokat fogyasztja előszeretettel. Mások viszont őt tálalják időnként a terített asztalon, a Távol-Keleten például egész sornyi receptet találunk a különféle elkészítési módokra.
Fotó: en.wikipedia.org
Bővebben a datolya- és a tüskés uborkáról:
Mexikói datolyauborka
6 gyümölcs, amely eddig bujkált előled