Tarts fenn a kert egy részét a stresszt elkergető, energetizáló növények részére.

A kerti munka már önmagában is egy remek terápia a hajszolt, rohanós, ideges világunkban. Ezt tovább fokozhatjuk azzal, hogy csupa olyan növényt ültetünk magunk köré, amelyek segítenek az idegességet csökkenteni, az alvásunkat javítani, a hangulatunkat felturbózni. Mutatjuk, miket pakolj a kertedbe!

1. Mángold

A mángold magnéziumot tartalmaz, amely elengedhetetlen a szervezetünk, és különösen az idegrendszerünk egészség működéséhez. A magnézium hiány igen sokszor vezet depresszióhoz, letörtséghez, ingerültséghez.

A mángold jól bírja a hideget, akkor is szedheted még tél elején, ha csak késő nyáron sikerült elültetned. Kedveli a napos helyet, bár elviseli a félárnyékot is, de a napon jobban terem. A külső leveleit szedegessed, ne egyszerre az egész növényt, így mindig lesz utánpótlás!

2. Lila burgonya

A ritkán fellelhető—de finom!—lila krumpliban található antocianin antioxidánsként viselkedve csökkenti a gyulladást, ami egy zavaró dolog, rossz hangulathoz is vezethet.  A héjban található jód pedig a hangulatingadozásért felelős hormon szintjére van hatással.

Krumplit termeszteni nem bonyolult. Még egy zsákban, nagy dézsában is sikerülhet, amennyiben lukat vágunk rajta, hogy a felesleges víz távozni tudjon, és egy valamennyire napos helyre állítjuk.

3. Cseresznyeparadicsom

A paradicsom héja likopinban gazdag, egy fitonutriens, pedig jótékony hatású vegyületek, a depresszióval megelőzését segítő hatással. A likopin a héjban található, így aztán jó sok héjat megeszünk az apró cseresznyeparadicsomból, mivel sokkal többet felfalunk belőlük, mint egy nagy darab paradicsomból.

Erkélyben, dézsában is bőven hozza a kis piros paradicsomokat. A földdel teli cserepet napos helyre tegyük.

4. Feketeszemű bab

Ez a bab rengeteg folsavat tartalmaz. Mivel a folsav vélhetően szerepet játszik 3 agyi vegyület termelődésében, hiánya esetén feledékennyé, ingerültté, álmatlanná válhatunk.

A bab hosszú nyarat igényel, átlagosan 15-20◦C körüli hőmérséklettel, éjjel és nappal is. Sok napfény, sok víz: ezért kedvelt a déli, meleg területeken, ahol ültetés után 3 hónappal már szüretelhető.

5. Oregánó

Az oregánó gazdag kávésavban, quercetinben és rozmaringsavban, ezek pedig mind a depresszió, fáradtság és szorongás elleni harcot segítik.

Az oregánót, mint a fűszerek többségét, könnyű termeszteni. Igen gyorsan nő, hamar bokrokat képez.

6. Napraforgó

A napraforgó magja a feni-alanin nevű aminosav forrása, amit a szervezetünk egyfajta anti-depresszáns anyaggá alakít át.

Nevéhez híven szerei a napot ez a növény. A fagyok elmúltával már helyre vethetjük, vagy palántázhatjuk is. A nyár végén kezdenek beérni magjai. Amikor a tányérban lévő magok barnulni kezdenek, vágjuk le őket a nagy fejjel együtt, és akasszuk fel, amíg teljesen meg nem szárad. Megenni csak akkor tudjuk, ha megpirítjuk (ehhez áztassuk be egy éjszakára, szárítsuk meg, majd 3 órán keresztül süssük 150◦C-on).

7. Kamilla

Egy csésze kamillatea a lefekvés előtt nyugodt álmot ígér, hiszen gazdag a stresszt csökkentő kávésavban, és quercetinben.

Az orvosi székfű néven is ismert virágból vadon is gyűjthetünk forgalommentes utak mellől, kezeletlen földek széléről. Amennyiben a kertünkben is nevelgetnénk, inkább dézsában, cserépben tegyük, különben kivadul és elszaporodik mindenhol. Szereti a napot, az ültetéssel pedig várjuk meg, hogy elmúljanak a fagyok.

8. Ligetszépe

A vadvirágként ismert sárga virágú növény magja triptofánt tartalmaz, ami egy aminosav, és köze van a jó hangulatért felelős vegyület termeléséhez.  A magokat ősszel gyűjthetjük, és egyes ételekhez adhatjuk.

A növény szárazság-tűrő, viszonylag egyszerű nevelni. A kerti fajták között akár piros vagy fehérvirágúakat is találunk. Az elszórt magocskák 2-4 hét alatt kikelnek.

9. Levendula

A levendula ízesítőként is használható, nem csak a kertben, de a lakásban és a konyhában is ott a helye. Illatanyagai nyugtató, relaxáló hatásúak.

A bőséges napfényt kedveli, a száraz, napsütötte helyeket.

10. Orbáncfű

A leghíresebb növényi antidepresszáns. A növény legértékesebb részei a virágok és a levelek, amelyeket tea formájában ajánlatos fogyasztani. Nyugtató, hangulatjavító hatása miatt kedvelt, de ha más gyógyszereket is szedünk, mindenképpen beszéljünk orvossal, gyógyszerésszel.

Neveljük konténerben, hogy ne terjedjen mindenfelé, ha nem szeretnénk. Félárnyékban jól érzi magát, csak a második évben kezd virágozni. Évelő növény.

Forrás: www.rodalesorganiclife.com