Így készül a DIY üvegház műanyag palackokból, lépésről-lépésre!

Építsd magad fillérekből.

Kell némi kitartás és türelem az alábbi kis üvegház barkácsolásához, de a végeredmény biztosan megéri az erőfeszítéseket! A palántanevelő olcsó, fillérekből elkészül, ha a szükséges PET palack-mennyiséget összegyűjtjük hozzá.

Így fest a PET palackokból készült üvegház.

Fotó: www.jessicaperry.co.uk

Lássuk a palack-üvegház előnyeit!

  • Költséghatékonyan összeállíthatod. Kb. 1400 palackra lesz szükséged egy elfogadható méretű kis házikóhoz (ami nagyjából 1,8 m széles és 2,5 m magas). Gyűjtsd össze a barátoktól, szomszédoktól, rokonoktól!
  • Önmagát öntözi. Mivel a palackok tetejénél hézagok vannak, egy nagyobb eső során biztosan jut be víz a lukakon keresztül. Ezzel időt spórolhatunk, nem kell állandóan locsolni, ráadásul az esővíz sokkal jobb a növényeknek, mint a csapvíz.
  • Benn melegebb van, mint kinn. Akár 10°C-kal kellemesebb lehet a benti hőmérséklet. Ezáltal hamarabb kezdhetünk neki a kertészkedésnek, hosszabb lesz a termesztési szezon.
  • Teszünk a környezetért, hiszen a palackokat nem eldobjuk, hanem újrahasznosítjuk!
  • Olcsó a javítása, fenntartása. Ha egy palack tönkremegy, könnyen helyettesíthetjük egy másikkal.
  • Erős szerkezetű, ellenáll a szélnek. A rögzített palackokat nem lehet egyszerűen elfújni vagy feldönteni. A legfontosabb, hogy a rögzítést jól lehorgonyozzuk.

És most nézzük, hogyan készül!

1.   Először is mosd ki a palackokat, távolítsd el a címkéket, és vágd le az aljukat. A kupakokra sem lesz szükséged.

2.   Fűzd fel, húzd fel a palackokat valamire, hogy oszlopokba rendeződjenek. Ez lehet valamilyen bot, bambuszpálca, a lényeg, hogy annyira vékony legyen, hogy az üvegeket rá tudjad sorakoztatni.

3.   Amikor megvan az alapod, csatlakoztasd a pálcákat az alaphoz rögzített hurkokhoz, kampókhoz.

4.   Az üvegház alapjának leginkább a fakeret felel meg.  Aki jártas a barkácsolásban, maga is elkészítheti lécekből, olcsó faanyagból.

A palackok alját le kell vágni.

Fotó: BBC

A bambuszrúdra felhúzzuk a palackokat.

Fotó: BBC

A pálcákat a fakerethez rögzített hurkokhoz csatlakoztatjuk.

Fotó: BBC

A végén a tető is felkerül.

Fotó: BBC

Egy másik lehetőség

Egy másik módszer, ha a palackokat egymásba illesztjük, egyiket a másik tetejére, mégpedig úgy, hogy az aljukat levágjuk és minél szorosabban egymásra hozzuk őket. Ebben az esetben vízszintesen elhelyezett drótok segítségével rendezzük sorokba a palackokat. A drótokat belülre és kívülre is illesztjük, hogy a palackokat a helyükön tartsák. Itt viszont a kupakokat a palackokon hagyjuk.

Akármelyik módszerrel is építjük az üvegházunkat, további szigetelésként buborékfóliát tehetünk rá, így megvédjük a hidegtől a növényeinket, de az esővíz sem fog bejutni.

Szigetelés buborékfóliával.

Fotó: BBC

Forrás: dengarden.com