Miért nem süketülnek meg a kakasok a saját kukorékolásuktól?

Miközben mi, emberek megőrülünk a hangtól.

Akinek van kakasa, vagy már ébredt fülsüketítő kukorékolásra, az tudja, hogy ez a harsány hang még a legszebb álmunkból is képes egy pillanat alatt felverni minket. Olyan hangosan tudnak a baromfiudvar férfitagjai kukorékolni, hogy az emberben felmerül a kérdés: hogyan lehetséges, hogy nem süketülnek meg saját hangjuktól?!

A kérdés a kutatókat is foglalkoztatja, az Antwerpeni Egyetem és a Genti Egyetem szakemberei ezért egész tanulmányt szenteltek a vizsgálatoknak. Az eredmények ismeretében le is lőjük a poént: a kakasok szinte alig hallják azt a fülsüketítő zajt, amit kiadnak magukból.

A mi kis érzékeny, finom fülünknek már a 120 decibelnél hangosabb zaj is károsodást okozhat (ez nagyjából egy láncfűrész hangja). A 130 decibeles hangból mindössze fél másodpercnyi elég ahhoz, hogy akár halláskárosodást szenvedjünk.

Tekintve, hogy a kakasok legalább 100 decibellel visítanak (ami egy légkalapácsnak felel meg kb.), azt várnánk, hogy minimum félsüketek legyenek pár hét után. Ehelyett, minden reggel újra és újra belefognak a csendesnek nem nevezhető reggeli üdvözlésükbe.

A vizsgálatokhoz a kutatók apró mikrofonokat erősítettek 3 kakas fejéhez. Ezzel mérték azt, hogy milyen hangerőn hallják a kakasok a saját kukorékolásukat. Egy bizonyos távolságból is mérték a zaj erősségét. Egy másik mérés során pedig mikroszkennerek segítségével vizsgálták, hogy a hang miként terjed a hallójáratokban.

A kukorékoló hang erőssége mindig 100 decibel felett volt, ami azt jelenti, hogy elég hangos volt ahhoz, hogy károsodást okozhasson. Az egyik kakas még a 140 decibelt is elérte, amikor kieresztett hangját.

Azonban kiderült, hogy a kakasok képesek megvédeni magukat a saját hangoskodásuktól egyfajta anatómiai alkalmazkodással. Amikor a lehető legnagyobbra nyitják a csőrüket, a fül csatornájának negyede bezárul, és egy finom, puha szövet fedi be a dobhártya felét. Azaz, „beépített füldugóval” rendelkeznek, amely megvédi őket a saját fülsértő hangjuktól. A tyúkok is védve vannak, ilyenkor ugyanis az ő fülcsatornájuk is bezárul, bár nem olyan mértékben, mint a kakasoké.

Ez a beépített védekezési mechanizmus nem értelmetlen az evolúció szemszögéből. A kukorékolás egyfajta figyelmeztetés is a többi kakas számára, egyfajta erőfitogtatás. A leghangosabb tarajos alighanem a legmenőbb férfinek is számít a baromfiudvarban, úgyhogy nem lehet suttogni.

Forrás: www.mnn.com