Kávé savas kellemetlenség nélkül? Próbáld ki a gombakávét!

Különösnek tűnhet, de hatalmas siker.

Van, akinek sikerül kávé nélkül, de a legtöbben koffeinnel indítják a napot. Az ébredéshez szükséges mennyiséget ki erős feketéből, ki hosszú lére eresztett tejeskávéból nyeri. Egy finn cég most egészen különleges terméket dobott piacra: úgy néz ki, olyan az illata és olyan az íze is, mint a kávénak, de ha jobban megnézzük az összetevőket, akkor döbbenten fedezzük fel, hogy az alkotók többsége gomba.

Fotó: FOUR SIGMATIC/AMAZON

A gombakávé úgy készül, hogy az arabica kávébabokhoz gombát adnak, amit persze előzőleg szárítanak, megfőznek és cseppfolyósítanak. A kávé már magában remek antioxidáns forrás, de a gombából még több antioxidáns kerül a termékbe, ráadásul olyan ásványi anyagokkal is gazdagítja, mint a cink, amely ellensúlyozza az ital savtartalmát. A lágyabb italnak pedig nem csak az ízlelőbimbók örülnek, de a gyomor is.

A rengeteg kávérajongó, aki általában tejjel issza a feketét, most tej nélkül, magában is kedveli a gombakávét. Meglepő módon a gombák íze nem zavaró, sőt nem is téma, mert nagyon hasonlít a kávéhoz. Állítólag a finnek már évezredek óta készítenek gombából italt.

A gombakávéban kb. fele annyi koffein található, mint a hagyományos, kávészemekből készített nedűben. Ez pedig éppen elég a kíméletes ébresztéshez.

Forrás: Food Republic