Az enyhe teleken nehezebb feladat vár a szakemberekre.

Aki gyakran járja az erdőt, biztosan látott már vadetetőket és körülöttük kukoricamaradékot, szénát. A legtöbben úgy tudják, hogy a vadak etetése kizárólag a vadászat miatt történik, ez azonban nem így van.

Az őz, a szarvas, a vaddisznó és a többi nagy- és apróvad áttelelését is segítik táplálással a szakemberek, köztük a hivatásos vadászok. Ez főként olyankor fontos, ha kemény, hideg a tél, a föld lefagy és a vad nem tudja kitúrni a táplálékot. Az etetés azért is fontos, mert így helyhez kötik az állatot – nem fog kimenni a mezőgazdasági területekre kárt okozni. És természetesen a vadászat miatt is etetnek.

A mostanihoz hasonló enyhe teleken nehezebb feladat vár szakemberekre. Ilyenkor ugyanis a vaddisznó könnyen áttúrja az erdőt a táplálékért: állati fehérjékért, csigáért, gilisztáért, makkért. Állandó mozgásban van, eszik, majd lefekszik. Ha viszont nagy a hideg, akkor csak annyit közlekedik, amennyit muszáj, így spórol az energiájával.

Mint Meleg László vadgazda mérnök, vadászmester, az Erdőgazdálkodási Dolgozók Vadásztársaságának tagja elmondta, a vadvédelmi kerítések is fontos feladatot látnak el. A gyenge, homokos területünkön például lassabban nő a csemete. A vad pedig könnyen kitúrja a kis fákat, miközben a földben búvó pajort keresi.

És hogy mit esznek az erdei vadak? Elsősorban kukoricát, aztán lédús takarmányokat, almát, körtét, silót, törkölyt. Fontos, hogy folyamatosan legyen kinn só, erre nagy szüksége van, az agancsfelrakás előtt, a vehemnevelés időszakában és vedléskor is. A legfontosabb a vad etetésében az előtakarmányozás. Azok a táplálékok kellenek, amikben kellő kalória van: mint a kukoricában és a gabonában.

Fotó: Szakony Attila/zaol.hu

Meleg László megjegyezte: az élőhelyfejlesztési projekt is segíti az etetést. A vadföldeken évente más gabonát vetnek, míg a legelőkön pedig pillangós növényeket, kimondottan a vad számára. Vannak vadbúvó sűrűk is, ám szedresek is, amiből eszik a leveleket.

Fotó: Szakony Attila/zaol.hu

Kiemelendő még, hogy a vadállatoknak vízre is szükségük van, nem csak fogyasztásra. A szarvasnak, a vaddisznónak a dagonyázáshoz is kell a víz. Ha a víz befagy, az állat feltöri. Ami viszont a legfontosabb a vadászmester szerint, az a nyugalom, a táplálék és a víz. Mindegyikért, ahogy a vadért, az ember tartozik felelősséggel.

Forrás: erdeiprogramok.hu