Különleges kilátótorony várja a kecskéket a farmon

Na, ki a kíváncsi?

A kecskék rendkívül kíváncsi állatok, mindenhol ott szeretnének lenni és mindenről tudni akarnak. Ezenkívül remek mászók is, felmásznak akár egy fa tetejére is, a legmeredekebb helyzetekben is képesek megtartani az egyensúlyukat.

Ismert, hogy a marokkói kecskék felkapaszkodnak az argánfák tetejére is, hogy legeljenek az argándióból, de az alpesi kőszáli kecskék a közel függőleges sziklák tetején is gond nélkül tornáznak.

Amikor a dél-afrikai Charles Back vett néhány kecskét a farmjára, ráébredt, hogy az állatok nem tudják a függőleges mozgás iránti igényüket kielégíteni a lapos tájon. Ezért azt találta ki, hogy épít egy tornyot számukra.

A torony többemeletes, téglából és habarcsból készült, a szélén spirálisan felfelé vezető farámpával.

Fotó: Panoramio
Fotó: Goat Tower/flickr

Ajtócskái is vannak, a sekély, padlóval ellátott helységekben így az állatok menedéket találnak a saját „szobájukban”. Az 1981-es építés óta a kecskekilátó vált a farm egyik szimbólumává, legjellemzőbb épületévé.

Fotó: Vilseskogen/flickr
Fotó: Vilseskogen/flickr
Fotó: Peter Borcherds/flickr
Fotó: Peter Borcherds/flickr

Az első kecsketornyot Fernando Guedes da Silva da Fonseca építette Portugália egyik legrégebbi és leghíresebb szőlőültetvényén.

A cikkben bemutatott kecsketorony a második, de azóta sorra készülnek a másolatok világszerte. Ismert egy hasonló torony Norvégiából, és több példány akad az Egyesült Államokban is. Az ún. Baaa torony 1998-ban épült az USA-ban, és a legmagasabb kecsketorony a maga 9,5 méterével.

Forrás: www.amusingplanet.com