Lenyűgöző, festményszerű alkotások baktériumokból – szavazatunkkal segíthetjük a két magyar versenyző alkotását

Színes kórokozók.

Amikor egy betegség kapcsán váladékmintát vesznek a torkunkból, aligha gondolunk arra, hogy majd milyen szép lesz kitenyésztve. Pedig még a penicillin felfedezője, Alexander Fleming is lenyűgözve csodálta a szép színes gomba- és baktériumtenyészeteket.

Az, hogy a mikrobák világa is lehet izgalmas és érdekes, többé nem kérdés, ha valaki megnézi, hogy milyen alkotásokra képesek a velük dolgozó mikrobiológusok.

Az Amerikai Mikrobiológiai Társaság (AMS) már negyedik éve rendezi meg az ’Agar art’ nevű művészeti versenyt, ahol Petri-csészében kell a kórokozók segítségével „festeni”. Az alkotás során a laboratóriumban tengeri moszatból előállított, ún. agaragar táptalajra kell baktériumokkal mintákat felvinni.

Most először két magyar mikrobiológus alkotásai is bejutottak a végső körbe, az ott résztvevőkre pedig már bárki szavazhat november 13-ig!

Nagyon jó helyen állnak az alkotások: Pöstényi Zita ’Magyar népművészet’ és Mezei Zsófia ’Candida hegyek’ címen futó műve is az élbolyban tanyázik!

A két hölgy egyébét a SYNLAB Hungary Kft. lelkes mikrobiológusa. A műveket nem egyféle baktérium vagy gomba segítségével készítették, a különböző színekhez különböző fajok tartoznak – a rózsaszínt például az ismert E. coli-nak köszönhetjük.

Mezei Zsófi alkotását itt tudjuk megnézni és szavazatunkkal támogatni:

Welcome to the Candida mountainsAs a diagnostic lab we encounter different types of fungi every day which are…

Közzétette: American Society for Microbiology – 2019. november 1., péntek

Pöstényi Zita alkotását itt tudjuk megnézni és szavazatunkkal támogatni:

Hungarian Folk ArtHungarian folk art occupies an important space in the country's culture: colorful embroidery,…

Közzétette: American Society for Microbiology – 2019. november 1., péntek

Forrás: www.asm.org