Példaértékű, ahogyan átültették a hatalmas mamutfenyőt

A város kedvence új helyre költözött.

Idaho-ban található az a gigantikus fa, amelyet 2016-ban nem mindennapi módszerrel sikerült átültetni. A közel 30 méter magas mamutfenyő két sarokkal arrébb költözött.

Közzétette: St. Luke's Health System – 2017. június 25.

Az átültetést egy kifejezetten koros, óriási fák átültetésére specializálódott cég végezte. A művelet közel 12 órát vett igénybe. A mozgatásra egyébként azért volt szükség, mert a fa melletti kórház terjeszkedett, és nem szerették volna kivágni a matuzsálemet. Azon túl, hogy gyönyörű nagy példány, több, mint egy évszázad tanúja is, hiszen 1912-ben magoncként ajándékozta a városnak John Muir természettudós.

It's 2AM. Do you know where your sequoia is?#boisesequoia #ArborLift

Közzétette: Environmental Design, Inc. – 2017. június 25.

A kórház mindent megtett a fa megmentéséért: közel 80 millió Ft-nyi összeget fordítottak a fa átültetésére. Úgy vélték, a kivágás nem lehet megoldás, elsődleges szempontjuk volt, hogy Idaho legnagyobb fája mennyit jelent a közösségnek.

Ahogy a felvételen látható a mozgatáshoz rengeteg türelemre és felfújható gördülő csövekre is szükség volt. Az áthelyezés előtt mintát vettek a talajból a régi és az új helyen is, hogy biztosak legyenek benne, a fa hasonló körülmények közé kerül, és ugyanúgy tud majd fejlődni.

A szakemberek úgy vélik, hogy 95%-os biztonsággal túléli a mamutfenyő a hurcolást, és az új helyen is fejlődésnek indul. Remélhetőleg, még legalább 300-500 évig örülhetnek neki a lakók!

www.mnn.com