Petícióban kívánják elérni, hogy betiltsák a környezetre káros szelfiket

Egy fotó rombolni is képes.

A közösségi média olyan – időnként őrült, nem szokványos – cselekedetekre sarkallja az utazókat, amiket nem követnének el, ha nem szeretnének egy jól sikerült posztot feltenni. Manapság már nem elég a Grand Canyon vagy a kínai Nagy Fal előtt lőni egy szokványos fotót, fontos, hogy legyen valami egyedi, lehetőleg veszélyes is a képben.

Az a minimum, hogy felmászunk a sziklára, kiállunk a mélység fölé, hajmeresztő pózban beugrunk a türkiz vízbe. Nem számít a tiltás, a kihelyezett táblák, sorompók, korlátok, akár a gleccser tetejére is felkapaszkodunk egy menő képért. Jó esetben élve le is jövünk, rosszabb esetben a bohóckodás akár az életünkbe is kerülhet (jó pár rossz példát hallhattunk már az elmúlt években). Persze megránthatjuk a vállunkat, hogy „Aki hülye, haljon meg!”, de azon túl, hogy a tragikus balesetek önmagukban is szomorúak, ráadásul még a helyszín is károsodást szenved: sokszor nagyon komoly következményei vannak egy-egy kép elkészítésének.

Ha egy lenyűgöző, kietlen, kevésbé ismert helyet lefotózunk, majd pontosan megjelöljük a közösségi médiában a lokációját, biztosak lehetünk benne, hogy másnapra a fél világ tudni fog a létezéséről.

Megkezdődhet a sáskajárás: turisták ezrei özönölhetnek az addig szinte ismeretlen helyre, hogy ugyanazt tegyék, amit mi: lemásolják a pózt, a képet, az érzést. Ezek a tettek gyakran illegálisak, védett területekre csábítunk így tömegeket, aki letaposnak, tönkretesznek, szeméttel borítanak be mindent. Máskor a törvényeket hágják át, veszélybe sodornak kulturális, művészeti, történelmi értékeket. De mindez nem számít: a lelkes követők lájkolnak, az egyén felelősségét pedig senki nem firtatja.

A felháborodott tömegek most egy új petíciótól remélik, hogy változtat a kialakult helyzeten.  A „Ösztönözzük a közösségi média-generációt, hogy sokkal felelősségteljesebben viselkedjenek a szabadban” címet viselő kezdeményezés az Instagram-ot és a Facebook-ot szólítja fel arra, hogy kialakítsa a felelős felhasználói magatartást.

A petíció kezdeményezője  Elisabeth Brentano, utazó fényképész és író. Szerinte elképesztő, hogy a rövid időn belül milliókhoz eljutó felelőtlen, illegális, környezetre káros magatartásnak a legtöbb esetben semmiféle jogi következménye nincs. Akár csak egy ártatlannak induló bolondságról, akár tudatos szabályszegésről van szó, végső soron ugyanazt a kárt okozza. Szabályozás nélkül egyszerűen lehetetlen megakadályozni a médiában történő terjedést, amely még több követőt ösztönöz a hasonlóan ártó, káros magatartásra.

View this post on Instagram

“What’s your favorite spot on this trip so far?” Nicole didn’t even wait a second before replying, “Escalante.” From the canyons to the post-hike pizza at Escalante Outfitters, I’d have to agree with her. Though parts have been amazing, overall, this trip hasn’t been easy. I’ve been stressing over other work I have to finish, and driving long hours and dealing with 90something degree temps is draining. Nicole and I get along great, but I’m not a morning person and I get very grouchy when I don’t sleep well and I know I have a lot to do. I know I’m not exactly a ray of sunshine at 6am when we’re trying to shoot something. I feel like we should be getting more photos, and like I should be sharing more here. But honestly, who gives a shit about whether I post 24/7 coverage on Instagram to maintain my “numbers” and not lose followers? That’s not what this trip is about. It’s about seeing new places, getting dirty, growing and sharing some of that with you guys. We still get to do stuff like THIS. We get to climb down into a canyon with arches and water and trees and deer and sleep there. (After obtaining permits, of course ??‍♀️.) And we get to show you what these public lands mean to US — and why you should visit and help preserve them for other folks to enjoy too. For every seven days of smashed toes, cloudless skies and closed campgrounds, we get towering rock formations, fiery sunsets and epic backcountry sites. And that’s why we do what we do. No one said it was easy. But damn, can it be rewarding. #createyourtrail #mypubliclands

A post shared by Elisabeth Brentano (@elisabethontheroad) on

Brentano a Kanadában található Keyhole melegvizű források példáját említi. Ezek jelenleg minden évben április és november között zárva tartanak, így segítenek a medvepopulációnak talpra állni.  A károkhoz a rengeteg látogató járult hozzá, drasztikusan megemelkedett a létszámuk az Instagram fotók miatt.

Brentano megoldási javaslata szerint szükség lenne egy olyan rendszer kidolgozására, hol a felhasználók is jelenthetnék, amennyiben illegális, vagy a természetet/épített környezetet károsító magatartást tapasztalnak. Brentano szerint az említett cégeknek létre kellene hozniuk egy szabadtéri etikai részleget, amely a nemzeti parkokkal, tudósokkal, természetvédőkkel együtt dolgozva munkálkodna azon, hogy a veszélyes, ártó képek ne kerülhessenek ki a világhálóra.

A 4 hete indított aláírásgyűjtés már 15 000 aláírónál tart. Aki szeretné a petíciót elolvasni vagy támogatni, itt megteheti: www.change.org/p/encouraging-the-social-media-generation-to-behave-more-responsibly-outdoors

Forrás: www.treehugger.com