Tökéletes téli célpont: a Galyatető

Díjnyertes kilátóból pillanthatunk körbe a meseszép tájra.

Már az általános iskolában megtanultuk, hogy a Galyatető Magyarország második legmagasabb pontja. De vajon azt is tudjuk, hogy az utóbbi években milyen különlegesen szép és jól felszerelt turistaközpontot hoztak itt létre?

galyateto-5Fotó: galyacentrum.hu

A sítárolótól a csendes szobáig

A Mátra szívében található ökoturisztikai központ 2015 őszén nyílt meg. Az intelligens házként működő épületben a túrázókat bisztró, többféle szállás, sítároló, konyha, tesztközpont és outdoor sportüzlet, és kiszolgálóhelységek is várják. A környezetbarát szállásként üzemelő ház tetején napkollektorokat, az udvaron napelemeket helyeztek el, ezek felelnek a meleg vízért és az áramért. A tetőkön összegyűjtött csapadékvíz a wc-k öblítését szolgálja, ezzel is csökkentve a környezeti terhelést. A szekrények, a zuhanyzó, illetve maga a bejárat is kártyával nyitható nyitvatartási idő után.  A fűtés hőszivattyús rendszerrel történik, padló- és falfűtés működik, a közös helyiségben pedig egy nagy kandalló szolgáltatja a meleget.

galyateto-6Fotó: galyacentrum.hu

A centrum egyik különlegessége, hogy zarándokhelyként is funkcionál, az udvaron úgynevezett „csendes helyiség” várja az elmélyülésre vágyókat, amelynek ablakai nincsenek, a fény a Göncölszekér, illetve a Kisgöncöl alakzatban elhelyezkedő réseken keresztül szűrődik be az észak felé tájolt szobába.

Pezsgő hegyvidéki élet a múltban

A népszerű kirándulóhelyen korábban is működött turistaház, első megnevezett épülete a Samassa egri bíboros érsekről elnevezett menedékház volt (1894). A nyitott épület a fáradt turistáknak pihenő és éjjeli szállást nyújtott. Később a Magyar Hegymászók Egyesülete 1921-24 között a Nagy Galya ormán, az egri érsekségtől 30 évre bérelt területen terméskőből építette az „Egyetemiek menedékházát”. Ebben az időben pezsgő hegyvidéki élet folyt itt, a konyha folyamatosan üzemelt, síversenyeket rendeztek, a menedékház tanfolyamoknak, iskolai kirándulásoknak is helyet adott. Az Egyetemiek menedékháza európai szintű, az alpesi és tátrai házakkal vetekedő épület volt.

A mai Galyatető Turistacentrum alapjául szolgáló épületet 1938-ban építették. A leírások szerint az építményen próbálták ki, hogy az akkoriban luxusberuházásnak számító Nagyszálló köveit hogyan építsék, később pedig építési irodának és munkásszállásnak használták. A hotel átadása 1939-ben megtörtént, az üresen maradt házba a szálló cselédsége és kiszolgáló személyzete költözött.

A II. világháború után az üdülőként használt Nagyszálló személyzete kapott itt helyet. Később az épületben pékség nyílt, de működött síszervizként és kölcsönzőként, sőt kocsiszínként is.

Díjnyertes kilátóban aludhatunk

Ha itt járunk, ki ne hagyjuk a Turistacentrumtól 300 m-re elhelyezkedő Péter-hegyese kilátót, amelyet a kortárs magyar építészet legkiválóbb alkotásait közé soroltak. A Média Építészeti díja versenyen „Épület” kategóriában az abszolút győztesként taroló kilátó a közönségdíjat is bezsebelte.

galyateto-1Fotó: galyakilato.hu

Az eredetileg 1939-ben átadott kilátót az évtizedek során a fák meglehetősen körbenőtték, ezért a tervezők egy vasbetontoldással megemelték a kilátószintet, visszaadva ezzel az eredeti panoráma élményét. Az Országos Kéktúra nyomvonalán található építményt a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem oktatói, Kovács Csaba és Vass-Eysen Áron tervezték újra.

A beavatkozásnak köszönhetően az ország egyik legmagasabban álló kilátója jött létre, amely egyedülálló, 360°-os panorámát nyújt. A csaknem 1000 méteres magasságban lévő tetőterasz megközelítése egy új, kettős közlekedési rendszeren keresztül lehetséges: a tervezők a megnyújtott belső mag köré csavartak két, egymással párhuzamosan haladó lépcsőt, szigorúan elválasztva ezzel a fel- és lejutást.

A felső részben a színes körablakoknak is köszönhetően a belső terek csodás fényjátékában gyönyörködhetünk. Nem mindennapi élmény a 30 méteres kilátóban aludni, erre is lehetőség van! Tetejéről pedig egészen a Mecsekig és a Magas-Tátráig láthatunk el.

galyateto-3Fotó: galyakilato.hu
galyateto-4Fotó: galyakilato.hu

További információ: www.galyacentrum.hu